Bjud på dig själv

Kategori: Trender och insikter, Inspiration | Skrivet: Apr 07, 2015

Vänner som lagar mat tillsammans

När jag var liten bjöd vår familj ofta in till middag. Jag minns det som att gäster alltid tyckte att det var kul att äta hos oss och att de alltid tyckte att vår mat var god och spännande. Minns att vi var först i umgängeskretsen med en rätt som kort och gott kallades ”Kinamat” och bestod av grönsaker och kött i en arrowrotklistrig sojasås. Vi var uppskattade värdar, men förmodligen långt ifrån perfekta.

    Trots att det som jag minns det oftast kryllade av små tussiga husdjur i hörnen och att det saknades lister, lampor och snälla barn i vårt hem och trots att maten sällan var klar när gästen kom. Att som gäst få hugga in i köket var inte ovanligt och jag minns särskilt en som skulle få skala potatis och använde baksidan av skalaren då han aldrig hade använt en sådan förut. En annan gång skulle vi äta tjäder och strömmen försvann i flera timmar.  Det togs fram olika gasbrännare och kanske en grill om jag inte minns helt fel. Hela middagen blev ett litet event och det uppskattades av både barn och vuxna. 

     Det här har säkert präglat mig och min syn på vad mat är. Att det i huvudsak ska vara gott men att det mer än gärna får föra människor samman (även om det säkert inte var mina föräldrars mening). Men jag är inte ensam om att känna så. Jag tycker mig ha en spaning (ok, att kalla det spaning kanske är att ta i eftersom jag på något sätt försöker att bygga en karriär på det här men) att många ute-ätare vill ha mer interaktion, mer socialt umgänge när de äter. Med andra gäster, sitt sällskap eller med personalen. 

     När jag drev middagsklubb i mitt hem hade jag alltid väntelista på minst tio personer på alla event, trots att den stereotypa svensken ska vara så skygg och inåtvänd. Och när jag senare började jobba mer med sociala middagar som affärsidé märker jag att det finns ett stort intresse. Både från folk som också vill hålla i event & pop-ups men också bland kunder. De vill ofta laga tillsammans. Det är oftare viktigare än själva maten. Att jag på bästa sändningstid i P3, tillsammans med mina kollegor och en vanlig människa (varken kock eller kändis) står och lagar rätter som chipslåda och wraps är väl också ett ganska tydligt tecken på att det som mat gör med folk som äter/lagar den i många fall är viktigare än någonting annat.

     Därför tänkte jag sammanfatta denna spaning i några tips till dig som vill bli den mest uppskattade värden i umgängeskretsen.

  1. Låt medvetet några moment vara kvar när gästerna kommer. Den som känner sig peppad kan hoppa in och hjälpa dig avsluta dem. Om ingen vill får ni ändå automatiskt något intressant att prata om. Hur brukar du göra? Vilken temperatur har du på ugnen eller var har du hittat den där fina råvaran?
  2. Se i övrigt till att allt annat är förberett. Bordet dukat, välkomstdrinken redo att serveras så fort gästen kommer innanför dörren och ljusen tända. Att be gästen göra sådana sysslor känns mindre som ett socialt event ni gör tillsammans och mer som en tjänst du ber om. 
  3. Strunta i allt som känns som ett tvång. Laga inget för att imponera utan välj mat du känner dig hemma med som du själv vill äta.
  4. Piffa inte i onödan. Varken med maten, dig själv eller i hemmet. Huvudfokus bör ligga på att faktiskt ha kul och det hinner man inte om man oroar sig över oviktigheter som piff. 
 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp