Koriander är kryddornas vattendelare

Kategori: Inspiration | Skrivet: Apr 29, 2015

färsk koriander

Det är få kryddor som folk har sån bestämd uppfattning kring som koriander. Älskar eller avskyr, sällan ett mellanting.

När sommaren börjar närma sig och vi laddar för att dra fram grillen är det också dags för en genomgång av en av mina favoriter i köket.

1. 15% tycker koriander smakar tvål

Det är inte dig det är fel på, det är dina gener. Enligt en studie så har runt 15% av befolkningen en genetisk varians som gör att man tycker den smakar tvål. Nästa gång någon säger att de inte klarar smaken av koriander så beror det helt enkelt på att deras gener är programmerade så. Det är också den enda kryddan som är så starkt förankrad i vår genuppsättning.

2. Guacamole utan koriander är ingen riktig guacamole

Mosa avokado, grovhacka tomater, finstrimla en rejäl näve koriander och hacka eventuellt någon jalapeño. Pressa ner ett par limefrukter. Smaka av med salt. Klart. Gör samtidigt en liten skål utan koriander. Jämför.

3. Imponera lite extra? Odla mexikansk koriander!

Vill du briljera vid grillkvällarna i sommar så odlar du mexikansk koriander som är betydligt mer koncentrerad i smaken men samtidigt mildare. Svår att hitta i butikerna men jag beställde mina frön härifrån och återkommer med rapport så fort de börjar sticka upp ur jorden.

4. Använd bladen och stjälken

Som med många andra kryddväxter har vi fostrats att bara använda bladen. Självklart, om man gör något som ska vara helt utan crunch är de lite kraftigare stjälkarna inte klockrena att hacka i. Men annars, använd hela växten. Det sitter massor med smak i stjälken och de har en riktigt bra textur. Har du en hel egen planta så testa att mortla roten till en sån här thailändsk curry.

5. Gör en drink med koriander i

Förstår hur det låter, men hejsan så gott det är med koriander i glaset. Gör en mojito med koriander istället för mynta, testa att mixa den med koksvatten eller gör en drink med smak av mango och ananas som passar koriandern som handen i handsken.

6. Bevisade hälsoeffekter

Koriander innehåller lite allt möjligt nyttigt, men väldigt lite av det. Vitamin K, som vi behöver få i oss hela tiden eftersom de lagras väldigt kort tid i kroppen, är det ganska gott om, men man får ofta i sig dagsbehovet ändå om man äter normalt med frukt och grönt. Det pratas mycket om olika hälsoeffekter som antiinflammatoriska egenskaper, gammaldags medicinalväxt och generellt helbrägdagörande. Men lycka till att hitta en artikel där det finns bevis.

7. Få dem att klara sig längre

Om du kommer hem med en rejäl bunt koriander (undvik de svindyra stjälkarna du köper i en kruka i mataffären och gå till en torgmarknad istället) så är det ju kul om den klarar sig ett tag. Snitta stjälkarna med en vass kniv (klipp inte, då klämmer du ihop dem) och ställ ner i en vas med kallt vatten. Byt vattnet cirka varannan dag och vips har du fantastiskt fin koriander under lång tid.

 

Mycket, mycket mer matnyttigt från Johan Hedberg hittar du här.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp