Krogguide Stockholm

Kategori: Trender och insikter, Inspiration | Skrivet: Maj 08, 2015

Restaurangmeny på svart tavla

Eftersom jag är kock vill folk jag träffar eller umgås med gärna veta: "Vilken är Stockholms bästa restaurang?" Trots att den som frågar säkert i många fall är ute och äter mer än mig. När jag jobbade heltid på krog åt jag nog ute ännu mindre och nu när jag jobbar i extra, i projekt, "med media", och som privatkock blir det kanske mest mötesluncher egentligen. Hur som helst, folk anser väl att jag ska veta bättre än de själva vad som är bra, och på ett sätt kanske det är så.

     Jag blir sällan besviken på krogen för jag försöker ofta räkna ut vad jag kan förvänta mig. Tänker liksom: vad ger jag, och vad kommer jag få för det. Typ. Jag kan läsa en meny och tänka: "Den där rätten kostar för lite, tryffelmajonnäsen kommer därmed smaka tryffelolja, som jag hatar, inte tryffel som jag gillar, så den rätten väljer jag bort", även om krogen inte är helt transparent med vad det egentligen är för slags tryffel i. Så på det sättet är man kanske som kock mer förlåtande. Eller jag i alla fall. Jag kan också ha överseende med om det tar lite tid om det är mycket i lokalen och om man ändå får trevligt bemötande.

     Däremot kan jag bli så fruktansvärt frustrerad när man som gäst får mindre bra service utan att det verkar mycket, eller om ens bord får sämre service när servisen märker att de inte kommer göra särskilt mycket merförsäljning på ens bord (och då antar att man inte heller kommer dricksa så mycket). Det är SÅ fult, och det märks så väl när någon bara tappar energin när man väljer att ”bara” äta varmrätt och dricka öl. Samma gäller om maten är dyr men man märker att de ändå tagit genvägar, slarvat eller snålat.

     Det andra jag försöker tänka på är vad syftet med uteätandet är. Vissa ställen passar sig asbra att sitta ett stort gäng och fira födelsedag medan andra passar bättre med mamma, pappa eller ens 14-åriga kusin.

Så, här kommer min lista:

Ingen kategori kan ha en enda vinnare, det är för svårt, men också inte så public servicemässigt, men för att ytterligare gardera mig å public services vägnar vill jag bara säga: det finns också andra bra restauranger i huvudstaden.

Finkrog (för extra lyx och riktiga firanden):

Esperanto Jag var där för 100 år sen med det var SÅ bra och alla säger samma sak
Franzén - Har ätit en av mina favoriträtter i sthlm här, men också några grejer jag inte förstått, hur som helst det ÄR värt pengarna om tillfället är rätt. Har däremot hört att det är ett av de mindre bra ställena för de som inte äter kött.

Övre mittemellanlyx (för firande men för mindre ouppnåelig summa):

Ekstedt - Sorry, är lite jävig pga både är ihop med en av Nichlasarna där och har jobbat för Niklas i örti år samt jobbat där själv, men vill man äta kul, bra och gott (och gillar rök) måste man ta med mamma/kompis och sitta i luckan där.
Volt - Finns inte så mycket att säga, jag är avundssjuk för att Volt-gänget har öppnat exakt den restaurang jag skulle ha öppnat om jag hade varit tillräckligt modig/haft ekonomin/varit en bra "entrepenör".
Farang - Skulle egentligen behöva en egen kategori men är liksom lite billigare än de här två ovan men man äter ändå (oftast) en meny. Man kan dricka vanlig öl till, med fördel till och med, rent smakmässigt men då blir också priset lite annorlunda än med olika dryckespaket som kanske är att föredra på kompisarna ovan. Här kan man däremot komma större sällskap, det är högljutt men inte kaos. Det finns också en bra bar dit jag också kommit och ätit bara dessert. PLUS för att de har nötter i nästan allt men ändå lätt som en plätt kan göra alla rätter utan. 

Fira eller spontant eller mittemellan:

Svartengrens - Alla älskar köttkrogen AG men jag vill lite försiktigt vifta på flaggan här. Köttfatet är ju det som går mest här och det är också mycket bra. Någon gång har vi fått mindre kött än andra gånger men jag har aldrig gått därifrån hungrig. Tillbehören är enkla men goda och man får be om mer hur många gånger man vill (tror jag). I baren åt jag och en kompis helt spontant den godaste kyckling hon någonsin ätit.
Shibumi - Kul, gott, SJUKT prisvärt och i princip alla verkar kunna hitta nåt de gillar. Det är alltid kö till toan, liksom att boka bord, det är väl minuset. Jag har också på senare tid hört av flera olika sällskap att de varit missnöjda på Shibumi, vilket förvånar mig.
Carnegiebryggeriet - Återigen jäv och kanske fusk då jag inte ens ätit här på riktigt utan bara jobbat. De har fått ljumma recensioner men lagar SÅ god mat. Få har sådan kärlek till mat som köket där.
Arirang - Vissa kanske glömmer bort den här Koreanska pärlan när alla ska ha asiatisk mat 24/7, men alltså, ät deras råbiff och du kommer aldrig kunna äta det någon annanstans igen. 
Speceriet - Har bara ätit här en gång men hört bara bra av alla. Så god mat.

Lunch:

Delmundo - God lunch, och man får soppa, liten sallad bröd med mojjo rojjo (typ).
Niklas - Återigen jäv pga. jobbat där när det hette 1900. Även då var lunchen poppis. Malin är köksis och lagar supergod mat utan knussel. Har inte ätit där på kvällstid på tusen år men jättegod lunch!
19 Glas - Har bara ätit lunch där i nuvarande tappning och det har varit så gott. Enkelt och sjukt vällagat.

Det finns massa krogar jag pinsamt nog inte varit på:

Nook
Babette
VARKEN Matsalen eller Matbaren
Oaxen i nuvarande tappning
Lilla ego
och säkert jättemånga till.

Kan du tipsa mig om nåt jag borde testa i Stockholm, eller någon annanstans? 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp