En kocks middag

Kategori: Debatt, I proffsköket | Skrivet: Maj 10, 2015

Restaurangkök med proffskockar

En kall pannbiff, någon form av sås som troligtvis är majonnäsbaserad (jag hann inte smaka och/eller kolla) och en potatis i botten av kastrullen som bara var LITE torr i kanterna.

Typ så.

Ibland festar vi även till det med någon form av grönsak, ifall vi kanske råkat skära gurka till pressgurka nyligen eller dylikt.

Matrast eller inte

Det kan kanske tyckas att jag överdriver en smula nu, det kanske jag gör också, vad vet jag? Men i min värld och i min erfarenhet har detta scenario stämt in på 50 % av mina arbetsplatser.

Naturligtvis ordnas det personalmat varje dag och naturligtvis är det inget som säger att inte alla får gå och sätta sig sin utlovade och berättigade halvtimme och äta lunch/middag, men när du står där i köket och har en mep-lista som går från huvud till fot och du vet att från klockan 17.00 kommer det att strömma in folkmassor som förväntar sig en middagsupplevelse, då är det lätt hänt att matrast gärna åsidosätts.

Är du taktisk så ser du då till att dra ihop en tallrik så som jag beskrev tidigare. Du tar lite av allt som finns i närheten som blivit över, som ingen annan skulle ta ändå, och ser till att sleva i dig under tiden du preppar vidare och ser till att allt är uppsatt och klart i tid. Gärna med en sked då en kombination av kniv och gaffel bara skulle sinka dig. Du vill kunna skyffla in, tugga och fortsätta köra sen.

  • Du gör det för att du känner att du måste.
  • För att du har ett jobb att göra.
  • För att du hellre välter omkull din spis än står där vid öppning och är oförberedd.
  • Du gör det inte för att få tack av någon, för det får du aldrig. Ingen kommer klappa dig på din axel och säga att det var ett starkt beslut av dig.
  • Det du kommer att få höra är mer i tongångarna:
  • ”Men du MÅSTE ju ta din rast, det är laaaaaag på det faktiskt!”
  • ”Skyll dig själv! Se till att jobba snabbare nästa gång då!”
  • ”Haha, ni är inte kloka ni kockar, att ni pallar med alltså!”
  • Väldigt uppmuntrande, tacksamt och hjälpsamt.

Och lustigt nog så verkar samma människor som kläcker ur sig sådant även tro att vi lagar lyxmåltider till oss själva som vi gnaskar i oss i skymundan, medan alla andra på etablissemanget får nöja sig med ”andrasorteringen”.

Om det är så någonstans i krogsverige idag vet jag inte, men jag har inte upplevt det och heller aldrig fått höra att så varit fallet någonsin, någonstans.

En för alla, alla för en

Men det är svårt det där. Självklart vet de flesta av oss att det bästa vore att sätta sig och äta för att ladda batterierna. Vi vet vad vi har rätt till. Vi vet vad som vore att föredra.

Vi vet ju allt det där, för bövelen!

Men när alla dina kollegor vägrar gå och sätta sig, inklusive souschefer och köksmästare, då är det ganska svårt att vara den första som tar tallriken i hand och med bestämda steg går mot personalmatsalen.

En för alla, alla för en, på gott och ont.

Fast å andra sidan…

Jag tycker ju faktiskt att det är jäkligt gott med kall pannbiff.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp