Okej, vi måste prata om bacon

Kategori: Inspiration, I proffsköket | Skrivet: Maj 19, 2015

Bacon

Bacon är en känslig fråga för många. Det har blivit något av en del av vår popkultur. Det känns emellanåt som att nya, mer eller mindre pajiga, listor i stil med ”562 anledningar att älska bacon” dyker upp var och varannan dag.

Och överallt ser vi bacon på restaurangmenyer. Det är egenrökt, egensaltat, egenstyckat, egenstekt (förhoppningsvis), egenslaktat (förhoppningsvis inte) och egenuppfött. Vilket naturligtvis är fantastiskt bra, tro inget annat! Det vore helt fruktansvärt att leva i en tillvaro där det bästa vi kunde erbjuda våra gäster vore sidfläsk smaksatt med nitritsalt och rökarom.

Och även jag älskar såklart bacon. På alla de vis. Från förrätt till dessert.

Det är mångsidigt och tacksamt att jobba med, det är populärt och därmed lättsålt och det är förhållandevis billigt även om du väljer att jobba med toppkvalitativa råvaror.

Eller förhållandevis billigt… det kan aldrig vara för dyrt att välja något kött från en uppfödare som dokumenterat behandlar sina djur väl. Det har skrivits här många gånger och jag kan inget annat än att hålla med, hellre mindre, men bättre, kött på tallriken. Men i alla fall, bacon.

Eget bacon med lönnsirap

Vi gör såklart också vårt eget bacon på Austin Food Works, något annat vore ju oacceptabelt.

Men eftersom att bacon för de flesta just ”bara” smakar just det, bacon, så var vi ju tvungna att göra något lite eget. Det lilla egna blev lönnsirap. Innan rökning ”klär” vi köttet i ett tunt lager sirap och lite farinsocker. När köttet, efter rökning på låg temperatur i 16 timmar, kommer ut så har vi en produkt som har en helt galen balans mellan sötma och sälta, samt den fantastiska aromen som kommer från hickoryrök.

Tunnskivat och knaperstekt är det perfekt till vår sweet corn ice cream. I grova tärningar, stekt i sitt eget fett, är det perfekt till i princip vad som helst. Bacon precis som just vi vill ha det.

Artisan Cured Bacon

Förresten, jag har en ganska kul anekdot om bacon åt er. Jag, min fru och min far, som båda två är ganska välbevandrade i köket, var ute och botaniserade i Hötorgshallen i Stockholm för ett tag sedan. Vi stod vid detta tillfälle vid en italiensk delikatessdisk och provade lite charkuterier, sådär som en gör när andan faller på, när en ung man med väldigt målmedveten blick käckt trängde sig framför oss och med självsäker stämma frågade:

- Artisan cured bacon*? Har ni det?

- Eh… va? Frågade expiditen.

- AAAArtisan Cuuuured Baaacon??

- Eh… alltså… jag har rökt pancetta…?

- Eeh, heh, nä, jag ville ha artisan cured bacon.

- Okej… jag tror inte jag har det.

- *suck* nähä, finns det någon annan som säljer det här då?

Vid detta tillfälle så kunde min pappa såklart inte låta det bero, utan frågade den unge mannen:

- Men alltså… vad är det du vill ha? Exakt?

Killen kollade på min pappa med vad som kan kallas som en ganska trött blick och sa ännu en gång:

- Artisan cuuure…

- Ja, men alltså, vad är det som du vill ha exakt?

- … Ja alltså… det är… art..isan cured…?

- Ja, det förstår vi, men menar du ett torrsaltat bacon? Ska det vara rökt på något speciellt vis?

- Deras pancetta är ju torrsaltat, lufttorkat och rökt på bokträ. Sa min fru som nu gav sig in i diskussionen.

- Eh… men alltså… artisan… cured bacon?

- Ja ja, men hur ska det vara då, det du letar efter?

- Alltså jag vet inte riktigt…

Den unge mannen hade fått en lätt rosa nyans i ansiktet och började flacka smått med blicken.

Jag kände att även jag ville vara med lite här.

- De har ganska många olika sorters bacon med nedervåningen vet du? De borde ha det du letar efter där?

- Aaa… näe… jag var där nere, de hade inget som hette så där heller.

- Okej, fast alltså, det heter kanske inte så just här bara, det är ju trots allt en engelsk term?

- Aaa.. okej, jag tror jag ska dra hem nu, men tack för hjälpe…

- Men om du vill ha något som är i närheten av det du letar efter ska du kanske kolla på den äppelrökta, torrsaltade fläsksidan där nere? Det borde ju….

- Jag måste verkligen springa nu, men tack tack!

Och med de orden så ilade han iväg. Vi tittade efter honom lite förbryllat och precis innan han försvann utom hörhåll så ropade min pappa efter honom:

- Men ska du inte prova pancettan då??!

Så tokigt kan det bli ibland. Jag tänker på honom lite då och då och jag hoppas verkligen att han hittade sitt bacon. Och att han blev lycklig tillslut.

*Artisan bacon är egentligen inget mer än ett hantverksmässigt tillverkat bacon. Ett ”premium”-bacon helt enkelt.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp