Mytkrossare Söderström till er tjänst

Kategori: Trender och insikter, Utrustning, Inspiration | Skrivet: Maj 25, 2015

Köttbitar på grill

Precis som med krogar får jag i egenskap av kock väldigt ofta frågan om vilken grill som är bäst, vilken som är den bästa marinaden och allt sånt. Mina bästa grilltips helt enkelt. Och som vanligt svarar jag lite nonchalant att det beror på vad det är för resultat man är ute efter, och vilka förväntningar man har på själva grillandet, och att jag helst inte ger tips. 

Grillen - en värmekälla   

I grund och botten är ju grillen en värmekälla som ska ge ett livsmedel stekyta i den av matskribenter så välfrekvent använda ordvalet maillardreaktionen samt flytta runt vätskemolekyler i ovan nämnda livsmedel så att de blir tillagade. Sedan tillför en grill en rad andra grejer beroende på vilken sort det är och hur man väljer att använda den, samt hur man väljer att förbereda livsmedlen som ska maillardas och tillagas. (Om detta handlar den enda upprörda flashbacktråden som finns om mig, från när jag i en sjukt gammal grilltestartikel för Aftonbladet(?) säger typ: värmekälla som värmekälla det som tillför smakskillnader är inte om du eldar med gas eller kol.)

Exempel på saker en grill kan tillföra för själva grillupplevelsen är:

  • smak
  • textur
  • en känsla av hegemonisk manlighet av själva grillaren
  • ångest
  • mysighet med levande lågor av eld
  • sot på livsmedlet

Det beror på HUR man grillar   

Alltså: enligt mig personligen tror jag att sjukt få människor kan känna skillnad på en randig stekyta skapad rakt upp och ner av galler som värmts upp av glödande kol eller brinnande gas. Även om det mycket väl kan finnas marginella smakskillnader. 

    Kol och ved och andra träslag får ju om inte annat själva grillaren att lukta som en hot dog på dagisutflykt och borde alltså få de flesta livsmedel att ta över några av de där karaktäristiska rökiga lägereldssmakerna. MEN det beror på HUR man grillar. Ligger en skiva kött på det där gallret jag nämnt ovan, i fyra minuter på varje sida och blir brynt och varm/ljummet och sedan bärs in på en bricka till köket där den äts upp kan man gott och väl ha en gasgrill, som blir jämnt varm lätt och som håller denna jämna temperatur utan ansträngning av grillaren utan att skämmas. 

Stäng in röken     

I de fall man grillar på det sättet tror jag att användandet av just kol eller ved används till 90 % för själva grillarens mysighetsupplevelses skull. Däremot ÄR jag ett stort fan av just sådana mysighetskänslor men tycker att man ska utnyttja träet och kolens egenskaper när man ändå håller på. Stänga in röken med lock och kanske spä på med lite extra rökighet i form av enris eller rökspån. Om man har en gasolgrill kan det här också göras genom att lägga ner ett foliepaket eller av grillförsäljaren tillverkad rökspånsbehållare där det varma finns i grillen. 

   Då kan man skippa alla bbq-marinader och liquid smokeflaskor och dessutom bli en sån där härligt mysig gående hot dog, luktmässigt alltså.

Sammanfattning och några tips ändå:

  • Kör gasol om det känns bra och smidigt
  • Spä på smak och myskänsla med hjälp av olika rökspån eller enris och utnyttja grillarnas lock
  • För att röka saker kallare och längre tid (tex såser, majonnäser, ostar, fisk) kan man ha väldigt lite glöd i en vanlig klotgrill och ställa livsmedlet långt från värmekällan men ha det som ska ryka i direktkontakt med den. Samma för gasol men att man bara har en liten del av den tänd på lägsta fart
  • Ha inte sån panik, prova dig fram. Våra kocktips är värdelösa jämfört med din egen erfarenhet och dina egna smakpreferenser, vill du dricka liquid smoke och halsa bbq-sås, så GÖR det!

Grilla på!

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp