Sås, sommar, smak

Kategori: Inspiration, I proffsköket | Skrivet: Maj 31, 2015

Det finns något heligt över den dagliga såsen. Den ska vara där, alltid. Sätter du upp en varmrätt på en meny utan sås, då kan du nästan lika gärna packa väskan och gå. Det blir uppror direkt.

Daglig sås

På en tidigare arbetsplats försökte vi med att servera den grillade biffen med tomater, råhyvlad sparris, vitkålsört och lagrad ost, vilket för oss på arbetsplatsen var en fantastisk rätt i sin enkelhet. Men det tog ungefär två beställningar tills det kom klagomål om att såsen saknades.

Och det går ju inte att resonera med någon som inte fått sin dagliga sås. Du kan lika gärna spela rysk roulett med en bazooka, det är ungefär lika roligt. Vi fick helt enkelt svälja kritiken och skicka ut en kanna med rödvinssås bredvid.

RhuBBQ

På Austin Food Works gör vi inga sådana misstag, då det vore en skam att neka någon en bra gravy eller BBQ-sås. Plus att det faktiskt är jäkligt roligt att experimentera med. Har du en bra grund att bygga på kan du ta ut dina svängar i princip hur mycket som helst.

Som när min chef rycker tag i mig och säger ”RhuBBQ!” (seså, säg det högt för dig själv nu med all Texasdialekt du kan frammana) med intensiv blick och en rabarber i sin hand, då vet man att det är något stort på gång.

Glöm inte att leka med maten

Sommaren står ju och stampar utanför vår dörr och vi har nu en liten intensiv period på att att leka med alla fantastiska råvaror som är här och skall komma hit. Det är nu vi kan koka chutney med svenska rabarber och tomater, göra sallader med jordgubbar som fått marinera i lime, koriander och chili eller låta den vita sparrisen vara stjärnan i en dessert i form av en glass.

För mig är det ett privilegium att få leka med råvaror så som jag gör, jag tar mig gärna den tiden och njuter av den till fullo, både på jobbet och hemma. Varje säsong har sina små höjdpunkter, vi har alla något vi ser fram emot att få sätta tänderna i.

Men glöm bara inte bort att leka med maten.

Kryddig, picklad rabarber

4 rabarberstjälkar

2 st stjärnanis

1 st anchochili (rökt chili, borde finnas i din vanliga mataffär, om de är lite ambitiösa )

1 st lagerblad

1 st lime

2 dl äppelcidervinäger

2 dl vatten

1,5 dl råsocker

Steriliserade glasburkar med tätslutande lock.

Ansa rabarbern och skär i cirka 5 cm långa bitar. Lägg i glasburk tillsammans med kryddorna (men inte ancho), samt skivad lime. Värm upp vinäger, vatten, socker och krossad anchochili tills sockret har löst upp sig helt. Sila lagen och häll upp i burken med rabarber, förslut och låt sedan stå minst två dagar.

Jag använder den picklade rabarbern till allt ifrån sallader, med t.ex. fårost och dinkelvete, till ett simpelt tillbehör till glass. Lagen som finns i burken kan användas för att göra salladsdressing, bara en sådan sak liksom.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp