The knife is a chef’s best friend

Kategori: Utrustning, I proffsköket | Skrivet: Jul 19, 2015

Kockkniv

Det finns inget, verkligen inget, verktyg som jag värdesätter så mycket som mina knivar.

Detta håller många av mina kollegor med mig om, vare sig de är typen som har lagt 3000 kr eller 300 kr på sin kockkniv.

Allt handlar om preferenser

Alla har sin speciella smak, så som det är med så mycket annat. Vissa föredrar europiskt slipade knivar (20-25 graders slipvinkel) och andra vill ha japansk slipvinkel (12-15 grader).

Handtaget är också väldigt viktigt för de flesta, ska det vara europeiskt, japanskt eller hybrid? Ska det vara av trä, plast eller metal?

I min mening är ingenting fel, varje kock har sina preferenser och önskemål när det kommer till knivar och det som ligger rätt i min hand ligger fel i en annans.

Därför är det viktigt att när en köper en kniv så får en känna på kniven i sin hand. Hur känns balansen? Är den för tung eller för lätt? Känns längden på bladet bra?

Allt detta är väldigt viktigt att reflektera över, då en bra kockkniv gärna kostar en bra slant så vore det ju olyckligt om kniven inte känns bra efter en vecka av matlagning.

Min knivväska

De flesta av oss äger naturligtvis fler än en kniv. I den knivväska jag har på jobbet har jag 7 stycken trogna följeslagare som hängt med år ut och år in nu.

Jag har tre japanska knivar, alla tre med 63 lager stål, vilket ger dem en vacker damaskusklinga. Fantastiska i sin egen rätt och med en tyngd som jag annars anser att japanska knivar saknar, men utan att offra den smidighet som karaktäriserar japanska blad.

Jag har en köttyxa för de lite grövre jobben, en filékniv för det lite pilligare och en brödkniv från Victorinox som troligtivs varje kallskänk i Sverige känner igen och använder flitigt.

Sen har jag min pièce de résistance. En av de kockknivar jag ärvde av min morfar.

Den fyllde, om jag räknat rätt, exakt 70 år i år och den är fortfarande vassare än det skarpaste rakblad. Den har en grov patinering och trähandtaget är slitet av många år av flitigt användande, men få knivar gör ett lika bra jobb som denne.

Tyskt kolstål från Solingen, mjukt och lätt att slipa upp, men också slitstarkt och segt nog att hålla skärpan länge.

En kniv som vandrar i generationer. Det är väl ändå ganska fint?

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp