Traditionellt till surströmming

Kategori: Inspiration | Skrivet: Aug 25, 2015

Surströmmingsburkar

Tredje torsdagen i augusti varje år är det surströmmingspremiär. Numera är den årliga premiären inte lagstiftad utan den aromatiska strömmingen får börja säljas när den är färdigjäst men många hålla ändå fast vid tredje torsdagen i augusti för traditionens skull. I år var premiären i torsdags, den 20 augusti.

Jag älskar surströmming och äter gärna det flera gånger per år. Numera bor jag i lägenhet i Stockholm och för mina grannars skull blir intaget av strömming inte hemmavid, utan är begränsat till när jag är hemma i Piteå eller i någon likasinnads sommarstuga utanför stan.

Dryck till surströmming?

Vad passar då att dricka till surströmming? Strömmingen är kraftigt saltad och sedan jäst med mjölksyrebakterier som ger en kraftig syrlig smak. Drycken vill jag ska matcha den här smakintensiteten och jag tycker att både öl och snaps passar bra. Här kan du dra på med rätt smakrika öl med hög beska som olika varianter på IPA men även bra lageröl som är mer maltiga passar bra. Jag gillar svenska öl till den här svenska delikatessen - för en delikatess är det för mig. Testa gärna Skellefteåölet Kallholmen som kan beställas till ditt lokala Systembolag. Annars finns många godbitar från Nynäshamns Ångbryggeri eller Oppigårds. Sältan i fisken tar ner beskan i ölen något och tar fram humlearomerna och maltigheten. En liten eller stor snaps av kryddad Akvavit som Gammal Norrlands Akvavit med sin sherryarom blir pricken över i.  

Dåliga kombinationer

Jag tycker att dåliga kombinationer är lika intressanta som bra kombinationer och för surströmming finns rätt många märker jag. Vin i allmänhet tenderar att bli överkörda av strömmingens intensitet av sälta och syra och den hackade gula lökens råa intensitet. Den där syran kan störa drycken. Skulle du dricka coca-cola till maten blir det läskiga krockar i munnen.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp