Alger, sjögräs och andra havsgrönsaker

Kategori: Inspiration | Skrivet: Sep 07, 2015

Alger

Ni vet väl att långt ner på havets botten finns ett grönsaksland till. Om ni nu tröttnat på roman, ruccola och de mer jordnära kompisarna.

Jag har experimenterat en del med dessa ibland slibbiga, dundersalta och rent av svårdefinierbara växter och kommit fram till följande:

Aramealger trivs i marinad

Aramealger är väldigt bra att toppa sallader och soppor med. De ska först blötläggas då de oftast kommer torkade och efter det trivs de i en marinad på till exempel en skvätt olivolja, tamari och citron.

Kelpnudlar påminner om glasnudlar

Kelpnudlar är ljuvliga, de livar verkligen upp. Glutenfria krumelurer som påminner lite om glasnudlar i konsistensen. Jag brukar blanda dem med mina sötpotatisspiraler. Blanda med en sataysås med sting och toppa med koriander.

Noriarken är fiber- och proteinrika

En absolut favorit och undsättare i köket är Noriarken, det är en rödalg som är fiberrik och innehåller upp till 40% protein. De flesta är nog bekant med den från sushiköket där den används flitigt. Det är faktiskt i liknande form den landar på min tallrik. Lägg arket på en fuktig handduk, lägg på nyrivna morötter, en näve groddar, en skivad avokado och och rejält med riven pepparrot, rulla varsamt men bestämt till en rulle som du delar på mitten med ett snyggt snitt. Ät direkt då norin annars kan bli lite seg. Dippa i valfri sås med rund sälta och njut av att äta utan kniv och gaffel.

Alger innehåller jod 

Alger innehåller i allmänhet rikligt med jod och de bör ätas i rimliga mängder och undvikas av dem som lider av överaktiv sköldkörtel, så ni vet om ni nu skulle få dille på dessa roliga rullar.

Var inte rädda för att experimentera, ta lite i taget. Börja med att toppa en soppa, smula ett noriark över salladen. Vänj dig vid smaken och se vart du landar. 

Simma lugnt och ha det så kul i köket!

Zandra-Berta
Raw Food Academy

PS. Här kan du läsa mer om alger och sjögräs: 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp