Champagne, ostron och Richard Julins fantastiska näsa

Kategori: Inspiration | Skrivet: Sep 11, 2015

ostron och champagne

Nu har jag spenderat nästan en vecka i vackra Göteborg på den internationella sensorikkonferensen Pangborn. Den går av stapeln vartannat år och samlar forskare från hela världen tillsammans med industrin och studenter. En av årets höjdpunkter var att lyssna på världens främsta champagneexpert, vår svenska Richard Julin.

En fantastiska näsa

Han har en fantastisk näsa, Richard Julin. Han berättade att ända sedan han var liten har han fått lära sig att dofta på saker i sin omgivning som blommor, kryddor, grönsaker och frukter och det har gjort att han har skapat ett stort bibliotek av dofter och smaker uppe i hjärnbarken. Den där träningen har han fortsatt med hela livet och kunskapen kom särskilt till användning när han började med vinprovningar. Hans bästa tips till vinprovare där ute är att hela tiden träna alla sinnena genom att dofta och smaka på saker i vår omgivning. Där håller jag helt med honom eftersom jag vet att det är ett bra sätt att både lära sig känna igen dofter och att sedan kunna sätta ord på vad du upplever i vinet.

Världens främsta champagneexpert

En förmåga till en fascinerande koncentration tillsammans med vad han själv beskriver som en sorts fotografiskt doftminne har gjort honom till världens främsta champagneexpert. Han är helt galet duktig på att känna igen de sensoriska egenskaperna i de olika champagnehusens viner och han kan smaka på en champagne blint och sedan berätta vad det är för champagnehus och vilken årgång det är. Imponerande säger jag och blir sugen på hans bok En doft av champagne: 8000 provade och betygsatta champagner som kom ut 2013 och som finns bland annat här. Till det din favorit av riktigt kall, uppfriskande, bubblig dricka-som-den-är champagne som Pierre Peters Cuvee de Reserve (nr 7350, 319 kr).

Ostron och champagne

Nu i ostrontider passar champagnen fantastiskt bra som ett lyxigt komplement till havets små delikatesser. De milda, salta, friska, lite söta smaken i naturella ostron kombineras bäst med ett lätt friskt vin med hög syra som inte tar över för mycket utan som harmoniserar. Frankrike är ett bra val med distrikt som Champagne eller Chablis med sin kalkrika jordmån. Jordmånen kommer sig av att delar av vad som nu är Frankrike och England en gång var hav.

Ostron och Guinness

Vill du prova något nytt kan du istället göra som invånarna på whiskyön Islay i Skottland där man gärna dricker Guinness till ostronen. Konstigt? Inte alls, det mörka ölet är inte alls så kraftfullt i smaken som färgen antyder och i kombination med ostronets sälta blir det riktigt gott. 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp