Värm dig med kryddor

Kategori: Inspiration, I proffsköket | Skrivet: Okt 09, 2015

kryddor

Jag tände faktiskt en brasa igår, nu kommer en tid att kura och kontemplera. Torkugnen är full av svamp och doften av höst smyger sig in i alla vrår.

Raw food är inte kall mat

I bland när jag pratar om Raw food så kommenterar vissa med att " nej jag äter inte kall mat", så det är inget för mig. Tänkte hjälpa till att reda ut dessa begrepp. Jag äter inte heller kall mat, speciellt inte under den årstid som väntar oss. Jag äter helst rumstempererat och ljummat. Tanken på att äta en sallad med en kylskåpskall dressing nu ger mig frossbrytning, brrrrrr.....

Värm med kryddor

Det finns andra sätt att " värma " sin mat än att koka den, nämligen att krydda den. Den värmen stannar länge i kroppen och går djupt in bortom termometrar. Ös på med chili, vitlök och ingefära. Detta läker och värmer, sätter fart på förbränningen och tillfredställer dina smaker.

På hösten sippar jag gärna på te mellan måltiderna. Skiva i lite ingefära och pudra över en puff kanel, en skvätt honung tröstar och stärker.  Har du över från vårens brännässlor så är det dags att plocka fram dem. 30 gram i en liter hett vatten, låt stå i fyra timmar. Drick och njut av att stärka blodet, rena ditt system och boosta ditt imunförsvar. Soppor, te och varm nötmjölk med raw kakao i fina koppar lyfter mig när regnet strilar utanför. Tänkte dela med mig av ett av mina absoluta favoritrecept för fyra 

KOKOSSOPPA MED CHAMPINJONER OCH PAK CHOI

12 små kvartade champinjoner
1 Pak choi, avlägsna stubben.
Lägg i plastpåse med följande marinad:
1 tesked sesamolja
2 matskedar tamari
1 tesked citronjuice


MIXA FÖLJANDE INGREDIENSER

2 burkar kokosmjölk
1 tesked spiskummin
1 tesked gurkmeja
4 cm ingefära (som en tumme)
2 cm chili (utan kärnor)
1 vitlöksklyfta
2 teskedar agave
4 matskedar tamari
1 tesked salt
Mixa helt slät. 

Fördela de marinerade champinjonerna samt pak choi i fyra djupa skålar. Häll över den nu lite ljumma (mixern värmer den till lagom temperatur) soppan och garnera med rikligt av koriander, svarta sesamfrö och hackade cashewnötter.

Jag önskar er fina dagar, glöm inte att äta något gott som stärker dig varje dag. Det lyfter sinnet och håller själen på plats.

Hörs snart igen!
Zandra-Berta, Raw Food Academy
 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp