2016 - groddens år!

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Jan 28, 2016

ProfessionalSecrets_baljväxter

Wow. FN utlyser 2016 till ärtornas, bönornas och linsernas år! Det är ju inte en dag för tidigt att en organisation med FNs dignitet, lyfter fram den här råvaran som en lösning på jordklotets tillfrisknande. Och människans.

Det är litet av en miss att en sån tung spelare heter nåt så konstigt. Attraktionskraften i namnet BALJVÄXTER står inte i proportion med dess maktfaktor. Jämför med t ex Gojibär. Man riktigt hör ju hur magiskt gott det är!

Vem vet ens varför baljväxter heter så? Jo kapseln som fröna får växa till sig i har kallats för balja. När fröna är mogna delas baljan i två delar och släpper ut fröna. Och tja, med livlig fantasi, kan man väl likna ärtskidan (som jag brukar kalla kapseln) med en liten avlång balja.

Pulses är ordet för baljväxter på engelska. Inte så hett det heller kanske. Men jag tyckte det kändes bra  att få slänga sig med pulses, när jag adderade det begreppet till mitt ordförråd som Londonbo. Pulses kommer från Latinets "puls" som betyder tjock soppa eller gröt. Kokt på bönor var denna soppa så vanligt förekommande mat för hundratals år sen, på den tiden vi i Sverige t o m åt ärtor framför potatis och säd, att engelskan inkorporerade ordet rakt av.

Det franska köket briljerar som vanligt. I dess ordlista heter baljväxter légumineuses. Klingar utsökt gott!

Mitt förslag är annars att vi rätt och slätt kallar alla baljxäter fava beans. Det är en stor favorit hos mig men är lite av en doldis i sammanhanget. Lika god torkad för att återuppstå som blötlagd och kokt, som i dess färska skepnad.

Och det är väl så man omfamnar baljväxten. Som en torkad proteinbomb som är både nyttig, mager och perfekt att koka gryta och soppa på. Gott så. Men jag vill påminna er kära läsare om att baljväxten är vinterns färskaste grönsak! Grodda och de kommer att spira i grönt och addera ett crunch till middagstallriken som för tankarna till vårprimörer! Med lite vatten och ljus, transformeras puylinser, mungbönor och gula ärtor från torra, smaklösa och anonyma, till krispiga, skirt gröna små små grönsaker på din tallrik. Mer om det HÄR.

Vill ni vörda baljväxterna och verkligen göra 2016 till deras år, följ Baljväxtakademin för dagliga tips och påminnelser om alla bönor, nötter, ärtor och linser ni har kvar att grodda.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp