NaHCO3

Kategori: Inspiration | Skrivet: Mar 02, 2016

ProfessionalSecrets_bikarbonat

Vitt pulver. Vilken associaton gör ni? Min blir en sinnesvidgande substans långt värre än socker, det gift vi foodies annars närmast missbrukar. Men det är faktiskt ingen otillbörlig association eftersom jag just lagt STHLM DELETE åt sidan efter ett kort men intensivt intag. Det är Jens Lapidus senaste bok som beskriver en parallell verklighet min - en undermålig samhällsstruktur som till mångt och mycket är uppbyggt på de skitiga pengarna kokainaffärer genererar. Underhållande läsning men oavsett hur medryckande Jens Lapidus fiktion är, stannar mitt intresse för knark där. Punkt.

Men det finns ett annat vitt pulver vars nytta jag vill prata mer om. Som dessutom hör hemma i köket! En ingrediens med multipla användningsområden, närmast en huslig virtuos: bakpulvrets dopade anfader.

För egentligen består bakpulver och bikarbonat av samma sak: natriumvätekarbonat eller natriumhydrogenkarbonat. Bakpulver är bara mer utspätt och blandat med något ämne som motstånd mot fukt, till exempel majsstärkelse. Och vid bakning används båda ingredienserna i samma syfte, få kakor och bröd att lyfta sig. Vad som åstadkommer den effekten är gasbubblorna från koldioxid som frigörs vid kontakt med vatten. Enkel kemi för de som begriper sig på sånt. 

Vad jag inte kände till var att bikarbonat fungerar bäst i smet med sur tillsats, som exempelvis gräddfil. Bikarbonat kan även ge gul-brun-grön missfärgning och av dessa båda skäl, ingår det alltsom oftast i bakverk som har en brun färg (filmjölkslimpa, mjuk pepparkaka och morotskaka).

Att bikarbonat är alkaliskt (basiskt) och reagerar med syror, är den kemi som förklarar bikarbonatens undergörande verkan hela vägen i mål mot "putsat" silver och koppar eller en blänkande diskbänk. Även en tekanna med mörka avlagringar blir som ny efter att lämnats uppfylld med vatten utspätt med bikarbonat. Ingnidet i kött eller i en marinad sägs det möra mycket effektivt - är det någon som vågat prova?

Mitt bästa tips och kanske mest oväntade, är att ta med bikarbonat ner i tvättstugan. Låt ett par matskedar gå med sista sköljningen och era värst åtgångna träningskläder blir riktigt fräsha igen. Min erfarenhet är att det här tricket t o m biter på fleece och andra konstfiber i polyester som kan osa gubbsvett efter en promenad i parken. Och nu blir det en lektion i mikrobiologi! Ämnena i vår svett är en brakmåltid för bakterier. När bakterierna förbränner käket bildas avfallsprodukter som är det som gör att svetten luktar illa. Men det låga PH-värdet som bikarbonaten orsakar i sköljvattnet, är en miljö de inte fixar.

Slutligen vill jag påminna om dunderkuren det är att dricka bikarbonat. Så låt oss skåla över en shot! Rör ut en tesked av det vita pulvret i ditt vattenglas och ni kommer må prima (mer om varför här).

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp