Kalvbräss

Kategori: Inspiration | Skrivet: Mar 14, 2016

recept kalvbräss

Jag lagade kalvbräss i en av tävlingarna under Sveriges mästerkock (förra årets säsong). Det visade sig inte vara så svårt och inte heller smaka så hemskt. För att vara ärlig, har jag aldrig varit en stor "fan" av inälvsmat. Men som alla matnördar finns det inget som kan få mig att inte pröva något nytt.

När tv-inspelningsperioden sedan var över tog jag mig samman och lagade en rätt hemma som faktiskt blev väldigt uppskattad. Pröva själva och se vad du tycker.

Stekt kalvbräss med cidersås och gulbetor, 4 port

  • 500 g Kalvbräss
  • Smör och olja till stekningen
  • Salt och peppar
  • 5 kvistar timjan
  • 4 vitlöksklyftor, krossade
  • 400 g gul- eller polkabetor
  • 3 msk olivolja
  • 1 citron, bara skalet rivet

Cidersås

  • 5 dl kalv eller kycklingbuljong
  • 1/2 äpple
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 dl äppelcider
  • 3 dl grädde

Tillagning

Putsa kalvbrässen fri från fett och hinnor och skär upp i fyra bitar. Salta och peppra. Hetta upp oljan i en panna. Lägg i brässen och tillsätt smör. Stek på medelvärme och ös hela tiden med fettet. Lägg i timjan och vitlök, fortsätt och stek tills du fått en innertemperatur på 58 grader. Värmhåll brässen.

Koka betorna mjuka i satlat vatten. Skalva dem och skär i månar. Marinera dem i citron, olivolja, salt och peppar.

Skala och skiva äpplet och löken. Fräs dem i smör och tillsätt cidern. Låt cidern koka in och häll sedan på buljongen. Reducera tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka tills såsen tjocknar, sila och smaka av med salt. Mixa gärna upp till ett skum, innan servering.

Arrangera brässen, betorna och till sist såsen. Garnera med färsk timjan, tunna äppelskivor och några surdegskrutonger.

BON APETIT!

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp