Julen varar än till påska

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Mar 22, 2016

Sparrissallad med ägg

När jag går ut på mina kvällspromenader med hunden slår det mig att många på vår gata fortfarande har sina juldekorationer och blinkande lampor kvar på balkongen. Kanske är det så att vi lever just efter ordspråket "julen varar än till påska" men jag har för länge sedan städat bort allt vad julen heter. I dagens inlägg bjuder jag på några härliga tips på äggrätter som passar sig väl till påsk.

Påsken är för mig verkligen då den ljusa tiden knackar på dörren trots att den i år ligger ovanligt tidigt. Påskmaten skall vara i vårens tecken och fylld med grönsaker, färg och självklart ÄGG.

Ägg är en fantastisk råvara, den är inte bara nyttig, den är billig och mättande och variationsmöjligheterna är oändliga, allt från vardag till lyxmat. Är det någon råvara man har råd att exprimentera med så är det väl ägg. Jag har prövat mycket, både med goda och mindre lyckade resultat.

Äggröra i sitt eget skal

Årets roliga äggtrix är "scrambled eggs in its own shell". Någor nytt och spännande. Om du lyckats med det så får du ett helt gult ägg efter att du kokat det....Tala om en snackis vid påskbordet. Det finns en utmärkt film på YouTube hur man gör. Det viktigaste är att ägget är färskt och rumstempererat när du börjar.

Friterat ägg med sparris

Ett annat äggtips, är att pochera små ägg i två minuter och kyla ner. Doppa sedan ägget först i mjöl sedan i uppvispat ägg och till sist i panko. Fritera sedan ägget snabbt i 180 gradig olja.

Servera med kokt sparris och hollandaise samt några skalade räkor toppat med gräslök.

Confiterad äggula

En annan äggande rätt som jag gärna serverar är confiterad äggula med tillbehör. Sätt ungnen på 60 grader. Separera gulorna och vitorna. Lägg gulorna separat i olja. Sätt in i ugnen och låt stå i ca 1 timme. Servera gulan på gräddfil med löjrom, hackad rödlök, stekta smulor av kavring och toppa med krasse.

Äggtilltugg

När familjen eller gästerna kommer vill man kanske börja påskmåltiden med en drink. Som tilltugg kan man ockå servera ägg. Ta av toppen på flera råa ägg. Häll ut innehållet i en skål. Tvätta och spara äggskalen. Gör en äggröra bestående av ägget, smör, grädde, salt och peppar. Smaka av med riven tryffel eller fin tryffelolja. Sätt äggskalen i äggkoppar och fyll dem med äggröran. Toppa med parmesanchips och servera som tilltugg med en sked.

Du kan också göra som ovan men utesluta tryffeln och bara ha äggröra i äggen. Toppa med vad du gillar. Jag brukar ha laxrom och gräslök eller rökt lax och pepparot.... Ta vad du själv gillar, då brukar det bli godast. 

Sparrissallad med pocherat ägg

Hur som helst, hur mycket nya ideer jag än har inom äggområdet finns det en självskriven rätt hemma hos oss. Det är varm sparrisallad med röktskinka, strimlad purjolök, surdegskrutonger, pocherat ägg och hollandaise. Utan den ingen påsk enligt barnen.

Jag använder grön sparris i denna sallad, som kokas mjuk, blandas med skinkan, purjolöken och krutonger. Lägg allt på ett stort fat och toppa med pocherade ägg och hollandaisesås. Salta och peppra.

Servera och påsken kan börja.

Glad Påsk!

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp