Närodlade ärtskott

Kategori: Inspiration | Skrivet: Mar 18, 2016

ProfessionalSecrets_ärtskott

Jag har ett par ursäkra vårtecken. Gatorna blir sopade från grus, fönstrena som länge behövts tvättats är nu synligt skitiga och så är det dags att plantera om sina krukväxter i ny, näringsrik jord så de kan skjuta i höjden och växa till sig.

Våren 2016 står och väger så här i mitten på mars men jag har redan börjat påta i jorden! För jag ville fortsätta på den väg vi redan slagit in på här på PS. Och påminna om vilket år våren möter i år - FNs internationella år för baljväxter!

Jag har lyft på hatten åt detta utmärkta initiativ i en tidigare blogg från i år. Och redan 2015 skrev jag om hur ni sätter en baljväxt i groddning för att skänka näring, crunch och fräschör till er vintersallad. Tur för mig att vego är det nya svarta och att en yngre generation Woodstock 2.0-anhängare där ute kan backa upp mig, när jag nu tar samma tema ett, kanske två, steg längre.

Vad jag har fått skit under naglarna av, är såjord ämnad för ärtor och kikärtor (krukväxterna får vänta ett kort slag till)! För jag har PLANTERAT GRODDEN. Japp, först blötlagt den torra ärtan, sen groddat den lätt för att sen så den i jord för den att gro i. Eventuellt har jag varit lite omständig - har läst att råa ärtor rakt ner i kruka också spirar inom några dagar. Hursom. Viktigt är att jorden hålls fuktig men kanske inte FÖR fuktig. Då verkar ärtorna kunna mögla.

Detta avancemang och engagemang har jag blivit rikligt belönad för! Jag har skördat och skördat IGEN. Dvs försiktigt klippt de skott som växt sig höga bara för att inse att de starkt kommer igen och fortsätter spira med nya skott upp mot ljuset som når mitt köksfönster! Avocadohalvorna som mamma bjudit på har prytts med ärtskott. Ostmackan har fått finfrämmande. Laxpastan uppgraderades (iaf visuellt) till en restauranglagad laxpasta. Fint och gott!

Och experimentet fortsätter. UTAN att fuska på Google! För jag har utsatt kikärtor för samma behandling (deras små yppiga skott syns sticka upp från fatet i bildens förgrund). Jag är såklart nyfiken på hur de kan tänkas smaka!? Men har samtidigt en föraning jag kommer bli besviken. För jag har då aldrig sett färska kikärtskott i handeln och att det skulle bli min välsmakande uppfinning är föga troligt. Nån lär ju har provat före mig. Oavsett smider jag planer på att plantera ut dem i drivbänken senare i vår, för att följa dem så länge jag kan under 2016, detta ärtens år.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp