Är du en chilihead?

Kategori: Inspiration | Skrivet: Mar 27, 2016

Inlagd chili

Gillar du när det bränner till i munnen och svetten bryter fram på överläppen eller är du den försiktiga typen som föredrar den lite milda fruktiga chilin?

Styrkan sitter i fröfästet

I nästan all chili så sitter det mesta av styrkan i fröfästet och mellanväggarna, så har du en frukt som är för stark så kan du prova att ta bort dessa. Styrkan kommer från ämnet capsaisin som är ett fettlösligt ämne, så att bälga i sig vatten efter att ha ätit stark chili är kanske inte det smartaste. Då är det bättre att dricka eller äta något med fett i, som tex mjölk eller yoghurt. (Kommer du ihåg från kemin i skolan - lika löser lika.) Jag har även hört att man kan vänja sig vid hettan, så ett sista allternativ kan vara att bara bita ihop, härda ut och ta det som ett träningspass. Tänk även på att vara försiktig när du hanterar chili och peta dig inte i ögon, näsa eller på andra onämnbara känsliga ställen. Att använda handskar kan vara en bra idé om du ska skära upp många frukter på en gång.

Hot Lemon  - den optimala chilin

I år så odlar jag flera sorter men Hot Lemon är en av favoriterna för stunden. Den är medelstor, rikgivande, ganska stark och har en ton av citrus så den passar extra bra till fisk och skaldjur. Hot Lemon går bra att torka, frysa, ätas färsk och att ha i olika inläggningar. Med andra ord, den är optimal. För övrigt så blir det olika sorter Jalapeno och några milda, stora chilis som jag planerar att fylla med ost och gratinera eller bara steka snabbt i olja med lite salt.

Var ute i god tid när du ska odla chili

Chili behöver lång tid på sig för att gro och växa så ska man få en riktigt bra skörd måste man vara tidigt ute. Jag satte mina frön i början av januari och nu står de små plantorna svalt under extrabelysning 14 h/dygn för att bli så kraftiga och kompakta som möjligt. Hann du inte med att peta ner några frön i år så brukar plantskolorna ha en del sorter att välja på. 

Är du en chilihead?

Är du nu en chilihead så tycker jag absolut att du ska testa att göra din egen inläggning. Den du köper på Tex Mex-hyllan är helt ok men du kan göra den SÅ mycket godare själv. Dels kan du bestämma konsistensen på dina frukter beroende på hur länge du låter dem koka samt styrka och smak genom vilken typ av chili du väljer. Dessutom är det plättlätt att göra med få ingredienser och det går snabbt. Inlagd chili kan användas för att piffa till det mesta som tex dressingen jag skrev om i tidigare inlägg. 


Inlagd chili

400-500 g chilifrukter (blanda gärna olika sorter och färger)
4 dl äppelcidervinäger
4 dl vatten
4 msk socker
1,5 tsk salt

Gör så här:

  1. Skölj och skär upp chilifrukterna i skivor.
  2. Lägg dem i en kastrull och häll på övriga ingredienser. Koka upp och rör om. Koka till dess att konsistensen är som du vill ha den. Det brukar bara ta några minuter, beroende på chilisort.
  3. Låt svalna lite och tillsätt konserveringsmedel om du vill.
  4. Dela upp chilin och lagen i tätslutande burkar och kyl. 
Både att odla och äta chili är beroendeframkallande!

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp