Master class: Havregrynsgröt

Kategori: Inspiration, I proffsköket | Skrivet: Apr 03, 2016

"Alfons leker att gröten är land, mjölken är hav och lingonen är båtar. Det ska vara massor med båtar...". Detta var sinnebilden av havregrynsgröt för mig som barn. Mest lingonsylt, mindre gröt, som flöt omkring i en djup tallrik, till brädden fylld med kylskåpskall lättmjölk. Den var ett kletigt, smaklöst inslag i min fostran som nödvändigt skulle ätas för det var ju så NYTTIGT med havregrynsgröt.

Jag och havregrynsgröten kom lyckligtvis ut tillsammans på den ljusa sidan. Eventuellt knöt vi starka band under ett par fattiga år som student. Och vi kommer gå hand i hand så länge jag har frukost, lunch och middagar kvar att äta.

När jag för 3 år sedan upphörde med gluten i maten, utsattes mitt förhållande till gröten för prövningar. Jag skulle aldrig igen kunna variera mig med och äta gröt på grynblandningar av dinkel, råg och favoriten korn. Men de variationer som kvarstår är fortfarande oändliga och mina främsta slutsatser kommer här!

Jobba med strukturen

- Koka gröten på OVALSADE havreflingor. De går även under namnet "jumbo flakes". Jag föredrar Urtekrams eller Provenas. De bjuder på motstånd och resultatet blir en "torr" och al dente-gröt.
- Använd hel eller krossad säd. Havrekross ger fin struktur till gröten. Skölj den först och blötlägg i kallt vatten 4-8h. Häll av vattnet och koka med lika stor mängd havregryn. Krossat bovete behöver inte blötläggas.
- Addera mortlade nötter, sesamfrön, solroskärnor, chiafrön före kokning eller efter, beroende på hur mkt crunch du föredrar.


Hitta önskad konsistens

- Micrad vs kokad havregrynsgröt. Jag har aldrig ägt en microvågsugn så att koka gröt i kastrull sitter i ryggmärgen. Men jag avnjuter gärna den "torra" gröten man kan tallriks-laga i micron under exakt timing.
- Anpassa vattenmängden till havregrynen. Olika fabrikat har olika egenskaper. Vissa kokar mjuka med relativt lite vatten. I princip kan ett uppkok räcka. Andra kan gå något längre på värme utan att övergå till välling och då behövs också lite mer vatten.
- Grötens konsistens förändras med dess temperatur. Ta den från plattan i tid men låt den med fördel stå 3-5 minuter på diskbänken för att "sätta sig" och svalna till en ätbar och god temperatur. Men inte för längre, då blir den klistrig av stärkelsen.


Smakförhöjare

- Salta alltid havregrynsgröt.
- Rosta havregrynen. Det ger en nötig och "bakad" smak. Rosta havregryn av standardkaraktär (valsade och finfördelade) i varm torr stekpanna tills de får färg. Låt svalna och förslut i burk med lock. Koka gröten på hälften rostade havregryn.
- Använd kokosmjölk. Tillsätt ca 2msk kokosmjölk/portion till vattnet och koka gröten på. Ger en fyllig gröt som smakar ljuvligt!


Smaksättningar

- Grovmortla ett par nypor hel kardemumma och rör i när gröten kokat klart.
- Riv ner färsk ingefära i gröten när den kokat klart.
- Söta gröten med torkade dadlar som du kärnar ur, hackar i större bitar och rör ner i gröten under eller efter kokning.
- Koka med äppeltärningar.
- Rör i frysta bär efter kokning.
- Rör i frystorkade bär efter kokning.


Topping

- Rostade mortlade nötter och frön.
- Ljus sirap eller andra syrups.
- Malen kanel.


Next level

- Grötäng - läs mer här!

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp