Unna dig långvarig lyx - satsa på en bra kniv

Kategori: Utrustning | Skrivet: Apr 06, 2016

Anna Barkman-Messeter skär ost med kockkniv

Vad är det viktigaste redskapet i ditt kök? Jag tror att 99,9 % av alla kockar och matglada människor skulle ge samma svar på denna fråga. - En bra kniv. I det här inlägget tipsar jag om redskap jag tycker är viktiga i köket.

Alla behöver en riktigt bra kockkniv

Jag glömmer aldrig när jag köpte min första "riktiga" proffskniv. Vilket hallelujamoment det var när jag satte den i en tomat. Tala om att göra matlagningen och hela tillvaron betydligt lättare.

Förr fick man inte ge bort en kniv som present. Det ansågs, helt enkelt, totalt olämpligt. Men om jag verkligen vill ge bort något fint och som ALLA behöver idag så blir det en riktig kockkniv.

En bra kniv är grunden till att komma igång med din matlagning. Sedan kräver kniven, som allt annat, både omsorg och kärlek. Unna den och dig att få den proffsslipad en gång om året. Diska den för hand och torka den omedelbart så inte bladet är fuktigt för länge.

Jag försöker även säga till andra att en brödkniv går att använda till mycket mer än "bara" bröd. Tomater och andra grönsaker, med känsligt skal kan med glädje skivas med en brödkniv. Dessutom fördelar du då  slitaget mellan flera knivar.

Stabil skärbräda

Något jag verkligen kan lobba för är också en stabil och bra skärbräda. Det finns inget värre än en ojämn skärbräda som glider runt "som bambi på hal is". Tala om energitjuv.

Skärbrädan är, i all sin naturlighet, ett väldigt vackert upplägningsfat. Till skillnad mot mycket annat blir skärbrädan bara vackrare med åren, tycker jag.

En snabb stavmixern är ett måste

Stavmixern går konstant varm hemma hos mig. Den är absolut ett "måste" och tar inte någon plats. Såser, majonnäser, nötter, currybladningar och även skum. Allt blir klart på några sekunder med en bra och snabb stavmixer. Jag har en i metall som även kan gå i olika hastigheter med tillhörade hög cylinderbunke. Väl spenderade pengar, jag lovar.

Tryckkokaren sparar tid

En bra tryckkokare är något som alla borde satsa på idag när vi konstant jagar ledig tid. Tilllagningstiden minskar med 3/4- delar och dessutom behåller man smak och vitaminer. Köp gärna en större modell, ca 6,5 liter, eftersom man bara kan fylla den till 3/4-delar. Med en tryckkockare kan du göra massor av mat på bara några timmar. Som du sedan fryser in och vips är veckans matproblem lösta.

Pulled pork: ca 1 timme, oxkind: 50 min, oxsvans: 70 min, Boeuf Bourguignon: 1 timme, rebenspjäll: 35 min o.s.v Tala om att du sparar tid.

Tips

En fråga jag får ofta när det gäller tryckkokar: hur smakar jag av maten? Det löser du när koktiden är slut. Ta bara av locket och använd tryckkokaren som en vanlig kastrull. Tillsätt mer av det du saknar och gör sedan ett vanligt uppkok.

Tjatet om termometern

Det har tjatats om termometern. Men med all rätt. Jag tycker ALLA måste ha är en bra, tunn och snabb termometer. Den kan göra all skillnad på din matlagning. Överstekt fisk eller understekt kyckling, ja du fattar, är ingen höjdare...

Unna dig lite bättre redskap med hög kvalitet, ibland är de dyrare men som håller längre. Då sparar du både pengar på lång sikt och tänker på miljön. Det är värt varenda krona.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp