Rena ramen

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Apr 15, 2016

Ramen

Under ganska kort tid, har många restauranger börjat servera ramen som är den japanska varianten av nudelsoppa. Jag har testat ramen både ute på restaurang och gjort den själv hemma. Här får du mitt recept.

Ramen är den japanska versionen av den kinesiska nudelsoppan, la miàn. Det är nudlar, serverade i olika buljoner med alla möjliga ingredienser. I Japan finns det massor av regionala variationer av ramen. Men i huvudsak finns fyra grundtyper av ramen:

  • Shoyu (sojasås)
  • Miso 
  • Tonkotsu (fläskben)
  • Shio (salt)

Dessa fyra smaker beskriver då smaken på buljongen som utgör soppan.

Ramen serveras oftast i kopp med ätpinnar.  Japansk "fastfood" som säljs i matstånd eller små hål i väggen.

På senare tid har ramen också entre på gourmetrestauranger. Detta är ju helt möjligt eftersom man kan i stort sätt tillsätta vad man vill med sina nudlar och buljong.

Min absoluta favorit var med sobanudlar i misobuljong som serverades med räkor, riven broccoli, chili, sesamfrön och en rökt majonnäs....vilken fröjd, av smaker!!

Det finns inget som säger att man, nödvändigtvis, behöver använda "asiatiska" proteiner i ramen. Du kan ta allt från blåmusslor till lammfärs. Allt är välkommet. Det är, helt enkelt, ett ypperligt tillfälle för "crossover".

Hemligheten bakom en god ramen är inte helt oväntat att lägga tid på buljongen. Min tog drygt tre timmar och blev väldigt smakrik. Till den tillsatte jag udon-nudlar, kimchi på tre kålsorter, salmalax, soyamajonnäs samt ett poscherat ägg. Allt toppades med rostad lök.

Mitt grundrecept för en lyckad ramenbuljong:

6 port

  • 3 liter vatten
  • 3 msk sjögräspulver
  • 1 1/2 msk bonitoflingor
  • 8 st torkade shitakesvampar
  • 4 msk riven ingefära
  • 2 st skivade scharlottenlökar
  • 1 skivad morot
  • 1 kg revbensspjäll
  • 2 st kycklingklubbor
  • 4 msk misopasta
  • 2 tsk salt

Sätt ugnen på 250 grader, rosta revbenen och kycklingklubborna i 30 min. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull, utom saltet. Häll på vattnet. Sjud allt under lock i ca 3 timmar. Sila buljongen och smaka av med salt och mirin. Koka upp buljongen innan servering. 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp