Glödheta tider

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Maj 10, 2016

Grillad aubergine, äggplanta

Äntligen kom värmen. Slut är en lång, mörk och kall period. Nu ska pricken över i:et fram. Nämligen grillen! Jag gillar när alla tänder på sina grillar och den härliga doften som sprider sig. Då känns det verkligen som att sommaren är på gång. I det här inlägget tipsar jag om hur du kan grilla grönsaker och göra goda tillbehör på grillen.

Grilla först - lägg sedan i marinad

Jag brukar börja med att göra en basmarinad till grönsaker, bestående av olivolja, citron. salt och peppar. Kryddningen beror lite på vad jag har hemma men ofta vitlök och sardeller för lite extra sälta. Sen är det vara att lägga dina favoritgrönsaker på grillen (ja, grilla dem först). Lägg sedan de grillade grönsakerna i marinaden när de är klara. Jag gillar att dela färsk lök både röd och gul. Löken blir söt och god. Marinad med citron gifter sig utmärkt med löken. Oskalade hela vitlökar blir också goda på grillen. De är klara när innehållet, ljustbrunt, sött och enormt smakrikt. Passar bra till både kött eller fisk.

Foliepaket

Ett underbart sätt att tillaga färskpotatisen är att göra foliepaket. Fyll folien med potatis som du förkokt i 10 min, olivolja, smör, timjan, gräslök, salt och peppar. Ta dubbla lager med folie och lägg paketet direkt på kolen. Vänd lite då och då.

Foliepaket funkar också med små cocktailtomater. Men då tillsätter jag också lite socker i paketet. Det tar fram tomaternas naturliga sötma bättre.

Vill du vara lite "cross over cool" då kör lätt kokta jordärtskockor i foliepaket. Toppa med misopasta och smör. 

Direkt i glöden

Direkt i glöden går det bra att grilla hela spetspaprikor och auberginer. När skalet är helt svart, gröper man ut innehållet av auberginen i en bunke. Mixa med vitlök, olivolja, spiskummin, tahini, citron, salt och peppar. Volia, där har du en baba ganoush med härlig grillsmak.

Spetspaprikorna läggs i en plastpåse och när de svalnat är det lätt att dra av skalet.  Lägg de skalade paprikorna i citronmarinad med sardeller. Det blir en antipasti, full med smak.

Enklast möjliga

Så här i sparristider är grön sparris penslad med lite olivolja perfekt att grilla. Kronärtskocksbottnar på spett och buketter av blomkål eller broccoli och all sorts svamp. Enklare än så blir det inte.

Variationsmöjliheterna är enorma......Tänk bara på att grönsaker är bäst al dente i alla lägen!

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp