DIY: Tonic

Kategori: Utrustning, Inspiration, I proffsköket | Skrivet: Apr 21, 2016

ProfessionalSecrets_tonic

Tänk va om man vore lite mer som rosa Champagne. Man visste exakt vart man hade sina rötter och hade fått mogna under kontrollerade former i trygga händer som var fullt varse ens värde. Resultatet: eftertraktad, snyggt packeterad, wow-effekt hög och alltid emottagen med vördnad. Eller i alla fall uppriktig glädje.

Men nä. Jag är lite mer av en Tonic. En dekokt på ett par riktigt oväntade ingredienser: kinabark, kryddpeppar och citrus. Som tillsammans lyckas uppnå en udda harmoni. Resultatet: en komplex och aningens svårdrucken läskeblask som förvisso är lite stursk och har sol i sinne!

Och jag har faktiskt alltid gillat Tonic. Precis som den är. Iskall on the rocks och en skiva citron, efter en varm och solig dag på bryggan, är det den bästa återställaren. Och tillsätts en god gin i samma glas har jag inget emot det heller.

Smygstarta sommaren

I helgen smygstartade jag sommarhalvåret. Eller rivstartade snarare - jag kunde totalt välja mellan 8 tonics och 3 ginsorter. Addera två smaksatta sockerlagar till det. Så det var mer av en provning än en groggveranda. Kvällens huvudpersoner var 3 hembrygda Tonics!

Dekokterna hade satts på självaste Tonic-dagen, lördagen helgen tidigare och nu var det dags att smaka av. För egen del, lade jag allt åt sidan för att kunna närvara! Kreatör och initiativtagare för kvällen var min vän Rikke som kan, tjaa... gå VÄLDIGT grundligt tillväga. Och ofta är det matrelaterade upptäckter han snöar in på, till omgivningens stora glädje. Jag har tagit del av detaljerade anteckningar, recept och slutsatser baserade på Rikkes olika försök brygga Tonic. Min sammanfattning är denna!

DIY G&T smakar inte som du är van vid

Hembrygd Tonic smakar mycket! Det är närmast en bitter med inslag av blommigt och citrus. Dessa smaker tar lätt över ginets så typiska enbärssmak som iaf jag associerar till drinken.
 

DIY G&T ser inte ut som du är van vid

Hembrygd Tonic är närmast en silad sirap, som får färg på en skala från gul tillbärnstensfärgad. Du späder ut den med vatten eller kolsyrat vatten och resultatet blir aldrig en klart gnistrande dryck.
 

Smaksättare

Hembrygd Tonic ska inte underskattas som smaksättare med andra användningsområden. I sorbet, en god alkoholfri drink eller som ackompanjemang till sommarens alla bär och frukter.
 

Ingen Tonic utan Kinin

Kinin är inget syntetiskt framtaget E-ämne som går att köpa på plastpåse märkt Santa Maria. Kinin utvinns ur barken från kinaträdet och säljs som sådan hos en välsorterad kryddbod. Det är en peptid som har biologisk verkan i kroppen (muskelavslappnande) och ska inte intas i för stora mängder.
 
Sammantaget var det en kväll som för evigt skakade om mig i mina Tonicska grundvalar. Jag inser t ex att Schweppes Tonic Water aldrig mer kommer över min tröskel. Gällande fabrikstillverkade alternativ är hädanefter Fentimans alternativt Fever Trees Tonics min nya måttståck.
 
Och jag ser fram emot att dricka G&T på krogen nu! Leka finsmakare, stressa en ängslig bartender med massa frågor och rent utav klaga om det bara smakar gin och socker... Och till "mitt" försvar - är inte rosa Champagne ändå lite förutsägbart?

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp