Grilla pizza

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Apr 22, 2016

Pizza på grillen

Det är ju alltid poppis med pizza, men har du prövat att göra den på grillen?

Grilltidernas stund är snart här och det är alltid poppis med pizza. Så varför inte kombinera de två och göra pizza på grillen.

Pizza på grillen är matlagning man gör tillsammans både vuxna och barn. Perfekt när du har gäster. Förbered med att koka en god tomatsås på sommarens mogna, söta tomater. Köp olika ostar tex buffelmozzarella, gorgonzola, parmesan, västerbotten och chèvre. Chark, i form av prosciutto, skinka, bresaola och korv. Sist men inte minst massor av grönt. Ta det du gillar. Sen kan alla komponera sina egna specialpizzor. Vilket är mycket uppskattat, av både stora som små.

Hur gör man då pizza på grillen?

  • Det viktigaste är att ha en riktig het grill. Bäst är att använda briketter. När dom är glödheta, lägg dem längs med kanten. Bara några enstaka i mitten av grillen.
  • Lägg din pizzasten eller en plåt i mitten på grillen och låt den bli riktigt het. Sen är det bara att lägga din självkomponerade pizza på stenen (eller plåten) sätta på locket och VÄNTA!

God pizzadeg som räcker till 4 pizzor

  • 0,5 pkt jäst färsk eller torkad
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl majsmjöl till utbakning ( det går bra med vanligt mjöl, men majsmjöl gör att pizzan blir krispigare)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Gör så här:

Med färsk jäst: Smula ner jästen i en bunke, tillsätt fingervarmt vatten. Lös upp jästen, tillsätt mjöl, olivolja och salt. Knåda  degen väl, i ca 10 min.

Med torkad jäst: Blanda vetemjöl med torkad jäst och salt. Tillsätt kokande vatten och olivolja, knåda som ovan. Strö över lite mjöl, och lägg i en bunke, täckt med plastfilm. Låt kalljäsa i kylen, helst över natten. Nästa dag bakar du ut degen och låter den jäsa ytterligare 30 min, under plastfilm. Sen är det bara att kavla ut degen till pizzor, lägga på tomatsås och tillbehör!!! GRILLA direkt, så att inte såsen "blöder" igenom...Då blir pizzan degig.

PS 

Vill du vara lte nytänkande, gör en sk Pizza Bianca, dvs utan tomatsås. Jag tar bara lite olivolja på degen. Sedan toppas pizzan, med karameliserad gul lök, riven hårdost, mozzarella, parmesan och pinjenötter.

BON APETITO

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp