Tonic: RECEPT

Kategori: Inspiration | Skrivet: Maj 01, 2016

ProfessionalSecrets_Tonic_Recept

Trendar månne hembrygd Tonic? För mitt förra blogginlägg väckte stort intresse. Så på begäran, men utan större möda och besvär, kommer här vinnarreceptet från förra helgens Tonic-provning. Jag frågade Rikke Lind, upphovsman och sann foodie, om PS fick publicera det och passade på att ställa några frågor:

Efter allt labbande och surplande, är du mätt på Tonic nu?
- Nej det är jag inte. Jag har druckit mycket Tonic Water men utan sprit. Det är läskande som måltidsdryck! Vinnarreceptet ska nu fortsätta att utvecklas - det går inte att vara nöjd riktigt än.
 
Receptet här nedan, som du nu delar med dig av, berätta om det!
- Här använder man två olika baser: en sockerlag och en dekokt som man sedan monterar. Mitt recept utgår från ingredienser och metoder som är "standard" och är ett ihopplock av recept jag själv hittat på nätet (så fann jag t ex att Gentiana kan användas). Det är resultatet av mitt 4e Tonic-kok med målsättningen att få en mindre blommig Tonic, mer ren i smakerna. Så försök 4 är lite av en odd bird. Recepten som finns där ute blir också alla goda men smakar inte så eljest. Jag har experimenterat med mängden Kinabark för att få upp bitterheten och minska blommigheten. Ett annat försök innehöll 20g/sats, vilket är att överskrida rekommendationerna. I kok 4 är bara 2g Kinabark tillsatt, resterande bitterhet kommer från Gentianan.
 
Avviker ditt recept på något annat sätt från recepten du inspirerades av?
- Jag har funnit att större sötma tillför mycket som smakbärare. Ändå har jag inte använt mer än HÄLFTEN av mängden socker i "moderreceptet". Man kan också jobba med sockerlag vid sidan om som man tillsätter sin G&T, det smakar angenämt. Jag har även silat mina kok upp till 10-12 gånger för att få en Tonic så fri från utfällningar som möjligt. Men det är svårt. I teorin borde man också kunna koka ur kinabarken i en tygpåse för att undvika utfällning, En annan idé är att sila den färdiga dekokten genom aktivt kol för färgens skull. Mina erfarenheter från att bränna sprit är begränsad, så jag vet inte om aktivt kol gynnar smak och doft här.
 
Vilket är ditt bästa tips för en riktigt god GT?
- Servera i kalla glas. Det är avgörande. Det första som går i glaset när du rör drinken är isen. Håll dig borta från gin som är parfymerat och eftersträva istället höga och rena smaker.
 
TONIC WATER - RECEPT
7 dl vatten
1 tsk hackad kinabark (ca 2 gr)
4 tsk hackad Gentiana-rot (mycket bitter, ca 8 gr)
20 gr citronsyra
1 citron, saft och cest (eko, ca 8-10 gr, 10 tsk)
1 lime, saft och cest (eko, ca 3-4 gr, 6 tsk)
2 st citrongräs, bankad, hackad (ca 30gr innan skalad)
70 gr slanggurka
2 enbär, krossade
ca 500 gr socker
 
Lägg barken i tesilar och koka upp vatten med citrongräset. Låt sjuda tills ca 5 dl kvarstår (ca 25-30 minuter). Rinn av tesilarna och filtrera bort citrongräset. (Jag använder en saftsil i kombination med en finmaskig stålsil). Blanda ner citronsyran medans vätskan fortfarande är varm och häll i saft och zest av citrusen tillsammans med enbären och gurkan.
 
Låt stå i minst 2 timmar (eller längre), sila vätskan så klar som möjligt och väg sedan upp kvarvararande vätska för att blanda med lika delar socker (1:1). Värm försiktigt upp vätskan så att sockret löser sig. Tappa upp sirapen på väl rengjorda flaskor.
 
Sirapen blandas sedan 1+6 med sodavatten (väl kolsyrat vatten utan tillsatta mineraler) då den blir Tonic Water. En GT byggs med fördel i riktigt kalla Highball eller Tumblerglas. Rikligt med is, 1 del gin och 2 delar Tonic Water och en rejäl kvartsskiva citron.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp