Impa med hemgjord korv

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Maj 21, 2016

Korv

Trenden är tydlig, korv är tillbaka som lyxmat. Särskilt om du gjort den själv. Det bästa med att göra egen korv är att du kan använda precis det du gillar, både kryddor och råvaror. Dessutom har du koll på vad korven faktiskt innehåller. Visst är det lite pill att göra korv men gör det när du har tid. Exempelvis på helgen eller semestern. Det ÄR värt all möda!

Det lättaste sättet att göra korv är om man har en köttkvarn med korvhorn. Men annars går det bra med en tratt, vass kniv och skärbräda. Köttet i korven bör vara minst 10 % fett i men helst fetare. Annars riskerar du att få en torr och hård korv. Nötkött, lammkött, fläskkött, viltkött och fågelkött... du kan göra korv på allt. Efter smak och tillgång. Välj torkade kryddor, de smakar mer. Dessutom slipper du risken att korven möglar.

Att välja korvskinn

Fjälster eller korvskinn finns numera att köpa på många välsorterde butiker, annars kan du alltid be din handlare att ta hem det. Är du nybörjare på att göra korv, börja med att använda grisskinn, som är ca 3,5 cm i diameter. Fårskinn är smalare och tunnare. Det kräver lite mer pyssel och handlag.

Låt färsen stå

När jag gör min färs till korven får den gärna stå i kylskåpet och dra åt sig smakerna minst 3 timmar. Dessutom blir färsen lättare att jobba med om den är lite kallare. Innan du ska börja stoppa korven, provstek gärna färsen, för att se om du ska tillsätta mer kryddor, salt, peppar eller fett.

Stoppa korven

Skölj sedan igenom fjälstren ordentligt med kallt vatten. Efter det är det bara att sätta igång att stoppa korven. Du kan välja mellan att använda bindgarn eller göra små knutar mellan korvarna. Känner du dig extra proffsig, kan du snurra korvarna efteråt. Se då bara till att korven inte är för hårt stoppad. Jag brukar göra ett litet hål i varje korv, med en smal kniv. Det är för att inte korven ska spricka, när du steker eller grillar den.

Här kommer recept på min favoritkorv

Sweet Italian pork Sausage

1 kg fläskkarre
250 gram späck
250 gram rimmat sidfläsk
3 msk rödvinsvinäger
1,5 msk salt
3 tsk krossad svartpeppar
1,5 msk torkad persilja
1 msk vitlökspulver
2 msk riven gullök
1 msk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
2 tsk chiliflakes
2 tsk mortlade fänkålsfrön
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1-2 tsk farinsocker

Kör köttet genom köttkvarnen, två gånger. Blanda in alla övriga ingredienser. Fyll korvarna och stek eller grilla dem. Vilken fröjd att bjuda på i kvällssolen.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp