Falafelfallet - var finns Sveriges bästa falafel?

Kategori: Utrustning | Skrivet: Maj 27, 2016

ProfessionalSecrets_Falafel

Fast food är inte min OS-gren. Jag föredrar hemlagat, eller i alla fall egenlagat. Frånsett kokt korv med bröd, som ju är perfekt att äta "on the go" men som det tyvärr är för mycket gluten i för mig, är falafel det enda som intresserar mig i fast food-väg.

Sveriges bästa falafel

Har ni nåtts av ryktet att Malmö har Sveriges bästa falafel? Det är ingen myt. Det kan jag intyga sen jag bodde där 2014-2015. Allting med Möllans falafels är så mycket bättre - själva falafelns smaksättning och konsistens, rullen (!), tillbehören, miljön, hantverket, priset och tillfredsställelsen när man ätit upp.

Huvudstaden, vars gator och torg jag för tillfället rör mig bland, tronar egentligen bara med två falafelställen som med ära och heder serverar prisvärd och riktig falafel. I mitt ödmjuka men även ganska erfarna tycke. Det M.O.A.S. på Roslagsgatan och Falafelbaren på Hornsgatan, som numer är med filial på Ringvägen! Så har ni fortfarande inte ätit deras falafel, är det hög tid.

Falafel - snabbmat eller slow food?

Men det är förmodligen hemma i ditt eget kök, när du lagat den själv, som falafel-tallriken uppnår a state of perfection. Kanske att den inte längre kan klassas som "snabbmat". För riktigt falafel lagas bäst på råa kikärtor, dess huvudingrediens. Och det är tuffa ärtor, så blötläggningen tar med fördel i 24-36 timmar. Taget den tiden i beaktning är hemmalagad falafel snarare slow-food.

Råa eller förkokta kikärtor, därom tviste de lärde. Men personligen instämmer jag i rå-kören. Och jag har laborerat med de flesta varianterna av falafelsmet.

Nä, den relevanta frågan är hur råa kikärtor ska finfördelas! Och svaret är med en köttkvarn. Inte med mixer eller food processor. Absolut inte med mixerstav. Köttkvarnen jag har använt är en gammal trotjänare från 70-talet: Elektrolux Variomat med originaldelar. Den stånkar och t o m slår av om man matar den för ivrigt men i övrigt är den mycket leveranssäker. Ut pressas det perfekt malda kikärtsmoset - inte för slätt, inte för grovt. Som sen smaksätts med de klassiska falafel-kryddorna: kryddgrönt av persilja, koriander och mynta + rostad hel och mortlad spiskummin, fint hackad rå lök och salt eventuellt lite citronsaft.

Falafel ska friteras

Har ni undrat över varför vissa recept kommer med bakpulver? Det har jag också. Och som alltid när det kommer till inblandningen av bikarbonat och bakpulver, är det bubblor av koldioxid det handlar om. De som skapar luft i sockerkaka och amerikanska pannkakor. Likaså falafelsmeten med resultatet fluffiga små falafelbollar. Annars, tack vare den rejäla yta som bildas efter att friterats "genomkokt", kan falafeln bli ganska hård och kompakt. För det ska tilläggas, falafel som INTE friteras är ingen falafel.

Så jag vill kasta in nästa (men säkert inte sista) bidrag till att lyfta fram ärtor, bönor och linser under 2016 som är baljväxtens år, med en uppmaning om att laga er egen falafel. I samma andemening vill jag även utmana er läsare att ta er an "falafelfallet" - vart i Stockholm man kan hitta den godaste och mest prisvärda falafeln i ert tycke! Dofta, provsmaka, ät er mätta och dela med er här på PS så utmanar vi Möllan.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp