Vintips till grillat kött

Kategori: Inspiration, Nyheter | Skrivet: Jun 08, 2016

Grillat kött

Vad ska man dricka till det man grillar? Självklart varierar det beroende på vad du lägger på grillen, jag är lite allergisk mot uttryck som ”gott till grillat” eftersom ”grillat” i sig inte är en smak. Dock finns det så klart viner som är bättre lämpade att passa till den mer generella smakbilden av grillat kött och då hamnar jag ofta i lite varmare klimat där man grillar mycket själva. Det vill säga Australien, Argentina, USA eller t.ex. Sydafrika.

Det är något speciellt med den här tiden på året då solen äntligen torkar upp gatorna och kvällarna är ljumma nog för att man ska kunna dra fram grillen ur förrådet. Jag älskar i alla fall känslan av att få tända på kolen första gången för säsongen och veta att det är många sådana tillfällen som väntar under sommaren.

Prisvärt från Sydafrika

I just Sydafrika har vi hittat en alldeles otrolig producent i M A N Vintners från Stellenbosch. Företaget grundades så sent som 2001 då tre vinmakarvänner (José och bröderna Tyrrel och Philip) bestämde sig för att starta ett projekt tillsammans där de genom sitt breda kontaktnät bland vinodlare hade tillgång till fantastiska druvor och samtidigt ett enormt know-how genom sina olika spetskunskaper och erfarenheter. Första årgången bestod av ett par tusen flaskor som producerades i Josés lada och nu, 15 år senare är produktionen ungefär hundra gånger så stor och utmärkelserna haglar över deras viner. Den kanske mest kända kritikern av dem alla, Robert Parker, har bland annat kallat vinerna ”absurt prisvärda” och vi kan inte annat än att hålla med. 

I deras sortiment finns många bra grillviner men Essay Red är ett otroligt smart och allsidigt vin producerat av Syrah, Grenache, Cinsault och Mourvèdre, en så kallad Rhône-blend (alla druvsorterna har sin hemvist i Rhône-dalen). Fruktigt men samtidigt kryddigt, stramt men med en rund medelfyllig stil och en frisk, ren syra som gör att smaken hänger i länge. Strålande till det mesta som hamnar på grillen, särskilt olika styckdetaljer från nöt men funkar kanon till fläsk, beercan-chicken eller grillspetten med grönsaker. 

Köp Essay Red (109 kr) på www.vinoteket.se och få vinet levererat hem till din dörr med fri frakt!

Glad midsommar!

/Daniel Kouthoofd

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp