Dagens viltkunskap

Kategori: Debatt | Skrivet: Jun 14, 2016

Frilevande svensk lycklig älg

Köttdebatten fortsätter, men varför hör man så sällan om viltköttet. Hur ser det ut med vår kunskap om vår mest naturliga resurs som inte kräver el eller vatten i sin primärproduktion?

Vi som jobbar med viltfrågor och följer olika debatter om livsmedel och kött – med deprimerande inslag om klimatpåverkan, antibiotikaanvändning, transporter, konsumption, samhälle, folkhälsa och klimat – ser sällan viltköttet inkluderat i debatten.

Är vi ointresserade eller bara okunniga? Eller är det media som styr vad vi läser och lär som har missat att tala om vilt? Jag vill med emfas säga att köttsverige består av så mycket mer än fläsk och nötkött. Även fågel har fått medialt uppsving genom medvetna leverantörer och uppfödare som producerar bättre och godare kycklingar. Numera kan man även hitta höna, en underbar nyhet tycker jag av både smakmässiga och resurssmarta skäl.

Då återstår frågan, när ska konsumenten få in vilt i vardagskosten på ett lika självklart sätt. Vad krävs?

Nu kan man skoja till det med hönan och ägget. Vilket kom först? Är det vi leverantörer som är osynliga och fega? Eller är det handeln som inte vågar eller inte hittar lönsamhet? Är det konsumenten som inte vill prova nya vägar? Eller är det så att livsmedelssverige har glömt att tala om att vilt finns? Eller finner viltet vägen in till några få duktiga restauranter dit flertalet konsumenter inte hittar.

Eller orkar vi bara inte ta in mer information och produktnyheter om vad som är ekologiskt, naturligt, organiskt och häsosamt? Uppenbarligen så handlar är det om både "vilt"hönan och "vilt"ägget som står i kulissen och dividerar om vem som skall entra scenen först.

Jag som viltentreprenör vurmar för viltkött. Som ni givetvis förstår så jag är partisk i målet; men jag har även kunskap om varför. Om denna kunskap vill jag dela med mig i detta blogginlägg.

Vilt är klimatsmart i den mening att den inte tär på naturens egna resurser. Då menar jag i kontexten av miljöpåverkan där vilt är svårslaget. Fodret kommer från skog och natur med naturlig återväxt och vattenåtgången är inte med i primärproduktionen och lägre i slakteri än vad för boskap och lamm kräver i åtgång.  

Viltet gör dock avtryck på skog- och jordbruk som är en utmaning att hantera, men jag vill begränsa mig i detta inlägg och går inte djupare in i det nu av utrymmeskäl.

Fodret är naturligt från skogen som ger köttet ett innehåll av viktiga vitaminer och mineraler. Fettet innehåller omega 3 som bl.a hjälper till att bygga upp hjärnans celler samt omvandlar ämnen som verkar inflammationsdämpande. Djuren får i sig Omega 3 genom att äta gröna växter från skog och natur. Till jämförelse innehåller modern industrimat oljor med industriellt framrenat omega 6-fett och anledningen är bl.a att Omega 3 har kortare hållbarhet, dvs fettet härsknar snabbare. 

Gräsbetande boskap, vildfångad fisk och frilevande vilt innehåller Omega 3. Märk väl att Omega-3 är fettsyror och viltköttet är ett magert kött med låg fetthalt. Då det är magert så håller det även längre som fryst.  

Man ska vara uppmärksam på om viltköttet är svenskt eller importerat och varifrån det kommer.

Idag så särskiljer vi inte på frilevande och hägnat vilt. På vilt från Sverige så finns det en skillnad i smak mellan frilevande och hägnat vilt men skillnaden är inte så dramatisk då vilt som kommer från hägn som är så pass stora att det ej kräver fodring under vegetationsperioden och den naturliga smaken finns kvar. Det importeras vilt från en del länder och man kan känna till att vilt från tex Nya Zeeland är producerade i intensiva vilthägn där marken besprutas och det fodras med ensilage så att viltsmaken och nyttan tenderar att gå förlorad.

Svenska Viltmatakademin arbetar för en certifiering av viltkött som inte bara ingår i den nya Svenskmärkningen utan även tar upp viktiga parametrar som kvalitet genom hantering, spårbarhet, detalj och ursprung.

I vår familj äter vi all möjlig mat och inte alltid bara nyttig mat. Men det som påverkar mina köpval är så långt jag förmår smak, och hur det är producerat samt dess klimatpåverkanpåverkan, djurhållning, jordanvändning och avstånd inom värdekedjan. 

Då mediabruset är stort och reklamtrycket hårt ställs vi inför många beslut som kräver mer kunskap hos den enskilde konsumenten om vad de egentligen handlar och varför och när. Är det klimatsmart att handla jordgubbar i januari? Jag hoppas kunna bidra till debatten genom att förmedla 3 minuters kunskap.

Det vore intressant att höra dina kommentarer om hur du hittar vilt eller inte. Skriv gärna här eller maila mig direkt på [email protected]

Väl mött Maria

*Livsmedelsverket köttanalys

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp