Albariño på altanen!

Kategori: Inspiration | Skrivet: Jul 14, 2016

Grillvin i alla ära men till sommaren är det minst lika viktigt med vin som gör sig bra med bara en solig altan och ett gäng vänner som sällskap. Många plockar då fram en tysk Riesling eller kanske en lättare Sauvignon Blanc. Jag tänkte dock slå ett slag för spanskt vitt vin och den underbara druvan Albariño.

I Rías Baixas precis norr om Portugal hittar man de allra bästa viner gjorda på Albariño. Det är först på senare år som druvan har blivit populär hos oss på nordligare breddgrader men Albariño har en lång historia. Druvans tidiga historia är omstridd men den tros ha ett släktskap med Riesling och fördes antagligen till Rías Baixas och resten av Galicien redan på 800-talet. Då var det i dessa trakter nämligen vanligt med tyska munkar som var på pilgrimsfärd till Santiago de Compostela.

På Albariño gör man friska och fräscha vita viner med hög syra. Aprikos, persika och ibland lite päron samsas ofta med de behagliga citrustonerna. Vinerna serveras med fördel ordentligt kylda och är utmärkta på egen hand. Färska skaldjur är även det en mycket bra matchning!

Gran Vinum Nessa Albariño 2015 är ett utmärkt och prisvärt vin som passar in perfekt på standardbeskrivningen av en Albariño. Vinmakaren Enrique Piñeiro arbetar med mindre odlare i delregionen Val do Salnés i Rias Baixas och alla druvor till skördas för hand. De tas sedan om hand på ett så hantverksmässigt sätt det bara är möjligt genom hela vinifikationen. Resultatet blir ett väldigt rent, friskt, saftigt och ungt vin som är som gjort till sommarens elegantare skaldjursrätter.

Pedra Do Cribo Albariño 2012 är något så ovanligt som en Albariño med lite ålder som dessutom har lagrats på sin egen jästfällning.

Detta ger ett extra djup och en stor rondör samtidigt som viner behåller sin intensitet och de fräscha smakerna. Pedra Do Cribo Albariño 2012 är ett utmärkt matvin och passar utmärkt till grillad fisk eller skaldjur. 

Köp Nessa Albariño (139 kr) och Pedra Do Cribo Albariño 2012 (187 kr) på www.vinoteket.se och få vinet levererat hem till din dörr med fri frakt!

Glad sommar!
/Kristian Kull

https://vinoteket.se/pedra-do-cribo-albarino-2012

https://vinoteket.se/gran-vinum-nessa-albari-o-2015

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp