Viltlasagne med grönkål

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Sep 15, 2016

Havrefält i Västra Götaland

Lasagne är en vardagsrätt som uppskattas av stora och små och är lätt att laga. Fördelen med viltlasagne är att man kan laga en rejäl laddning som enkelt kan portionspackas och värmas upp dagen efter.

Lasagne uppskattas av stora och små. Den blir dessutom bara godare om den får stå en dag. Perfekt att ta med till jobbet eller förbereda en dag innan och värma upp till vardagsmiddagen.

Viltlasagne som god vardagsmat

Min önskan är att vi ska ta in viltmaten i den vardagliga matlagningen mer och komma ifrån den som enbart finmat. Vilt är nyttigt, magert och gott och enkelt att tillaga. Mina barn älskar lasagne och det finns många sätt att laga den på och alla härliga möjligheter att smyga in lite nyttigheter som inte syns utanpå.

Viltlasagne med hjortfärs och grönkål

Du behöver:

500 gram hjortfärs

1 paket färska lasagneplattor

1 burk krossade tomater på burk. Jag brukar använda Mutti som har en söt fin karaktär

1 klyfta vitlök

1 gul lök

4 cm purjolök skivad 

Ett knippe grönkål hackad

1 tesked hackad chilifrukt

Riven parmesanost eller gratängost för krämigare yta

Olivolja

Svartpeppar som dekorationskrydda

Gör så här:

Sätt på ugnen på 180 grader.

- Fräs lök,chili och purjolök i smör tills löken blir genomskinlig. Tillsätt färsen och rör om. När färsen fått färg så kan du lägga i grönkålen. Låt koka ihop under lock i gryta i 20 minuter och häll på de krossade tomaterna och låt det sjuda ihop under ytterligare 10 minuter. Under tiden kokar du upp vatten med salt och olivolja. Gärna rikligt med olivolja. Plattorna skall läggas ner en och en och bara bli lätt förkokta. Då blir lasagnen lite mustigare.

- Häll på olivolja i botten på en ugnsäker form och och dra ut oljan i kanterna med hushållspapper så att den täcker hela bottenytan. Lägg lager med 1. lasagneplatta, 2. färs, 3. lite beshamelsås, 4. lasagneplatta 5. färs, 6. lasagneplatta, 7 färs, 8. lasagneplatta 9. mycket beshamelsås

Toppa med riven parmesan och dra ett par med svartpepparkvarnen över ; sedan chop i i ugnen tills ytan blir färgad.

Kryddor efter smak och tycke:

Chipotlechili,grillkrydda,vitpeppar,salt, black and white

Bechamelsås:

50 gram smör

1 dl vetemjöl

2 dl mjölk

Parmesanost

Kryddor efter smak och tycke:

Muskot,vitpeppar,salt

Jag brukar göra beschamelsåsen färdig och sedan riva ner parmesanost för att få den rätta sältan.

 

Du kan beställa hjortfärs genom www.mathem.se eller www.kobergvilt.se

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp