Hellre ett lingon än ett bär

Kategori: Debatt | Skrivet: Nov 02, 2016

hjort PS

En italiensk man lärde mig två saker: Att doppa salladsblad i hett vatten och bara krydda med salt och olivolja, samt att återställa en 911 Targa '76 till originalskick. Jag har ingen Porsche längre, men väl lite fakta om vilt från Sverige – och tips om en god viltsallad.

Jag har bloggat om att grava, laga långsamt, grytor, etc. och jag skulle vilja slå ett slag för salladen. 
Den varma salladen. Då vilt är så mört kött så passar det utmärkt som sallads-topping.

Varm sallad med vilt

Koberg Vilt har en produkt som fullkomligt flyger ut ur butiken och det är en marinerad varmrökt dovytterfilé. Den är så god så att den nästan smälter i munnen. Jo, man får faktiskt berömma sina egna produkter! Varför ska man annars sträva efter att göra sitt yttersta för en ytterfilé om det inte tål att nämnas. Den är galet god! Så nu har jag Rubbed it in och ropat it ut!

Detta behöver du:

Varma blad från isbergsallad

Olivolja

Flingsalt

Varmrökt hjortfile

Små söta cocktailtomater, gula och röda

Rödlök som sjudit i varmt vatten med ättika och socker

Svartpeppar

Färska lingon

Så här kan du göra:

Lägg salladsbladen underst och sprid ut de halverade tomaterna tillsammans med den syltade rödlöken. Skiva hjortfilén i tunna skivor och lägg ovanpå salladen som en solfjäder och dekorera med färska lingon. Dra ett par varv med svartpepparkvarnen för utseende och smak.

Vilt kött från Sverige

Förra veckan så kom viltkött in under egen kategori under Svenskmärknings AB genom märkning med Kött från Sverige och Från Sverige. Mycket glädjande och vilket innebär att det äntligen kan urskiljas vad som svenskt respektive importerat vilt på ett tydligt sätt! Syftet med märkningen är att visa på ursprung och spårbarhet och ge kunden tydlig information:

http://www.atl.nu/lantbruk/viltkott-ursprungsmarknings

http://www.lantbruk.com/lantbruk/klartecken-att-svenskmarka-viltkott

Det svenska viltet är unikt

Det lever fritt i skogen och äter ur skogens skafferi. Vad vi definierar som vilt är djur som lever fritt eller i hägn stora nog att man inte behöver stödutfodra djuren under själva vegetationsperioden.

Som viltentreprenör är det ibland något frustrerande att jämföras med importerat vilt från exempelvis Nya Zeeland som drivs upp genom spannmålsfodrad köttproduktion i hägn med många djur. Under den definitionen så är inte hjortar från Nya Zeeland vilt i den rätta bemärkelsen.

Det påverkar både smak och näringsinnehåll och frakten hit från andra sidan jordklotet är svår att motivera. Helt galet att importera något som vi har utanför husknuten. Vad är det för fel på oss?

Hellre ett lingon än ett bär

Det är ju inte bara köttet det handlar om. Vilt innebär så mycket mer för både människa och natur. Att skåda vilt fritt i naturen är en härlig känsla. Djuren lever fritt, äter när de känner för det. Djuren bidrar till öppna landskap; givetvis en och annan skada i trädgårdar och skog men vad gör inte industrin…

Matindustrin står för nästan hälften av jordens klimatpåverkan och det är av yttersta vikt att vi tar det på allvar och omfördelar vårt sätt för att minska det ekologiska trycket.

Vilt är ett naturligt producerat kött, ett magert kött, ett gott kött och ett lättlagat kött. Dessutom så innehåller det mineraler och smak direkt från skogen som t.ex. ekollon. I dessa klimatmedvetna tider bör man titta lite extra på viltköttets fördelar. Vi glömmer lätt bort att vi har denna fantastiska livsmedelsresurs i princip rakt utanför dörren och det som finns tillgängligt i Sveriges skogar är unikt.

Dessutom har vi lingon, blåbär, svamp och örter som finns inom nära räckhåll och är fritt att gå ut och plocka. 

Jakten är naturlig

Nu är det jakt och debattartiklarna avlöser varandra om att en älg visst inte är så klimatsmart för en jägare kör minsann minst 100 mil om året, säger Northag i en debattartikel i SvD. Vad vill han med det? Att det är bättre att lägga förpackat kött på transport över halva jorden eller skicka upp djur i extrema stressförhållanden på lastbilar till slakterier långt från uppväxtplatsen.

Jakten är en naturlig del av vårt liv sedan urminnes tider och det är bara ett par hundra år gammal tradition att vi överlåter åt någon annan att skaffa fram den mat som vi dagligen behöver och konsumerar. Det är mycket viktig kunskap som består tack vare jägarna och de är viktiga ögon och ambassadörer om hur våra viltstammar mår och utvecklas. Vi är tacksamma för att de jagar och bär hem vilt och vi ser fram emot en ökad andel av det ut till marknaden.

Kunskapen om vår natur är låg

Det finns ett spirande intresse och en växande medveten målgrupp som söker klimatsmart hälsosam mat till sig själva och sina barn.

Generellt sett så är kunskapen om den svenska naturen och dess invånare förvånansvärt låg och tyvärr starkt förknippad med om familjens anknytning och intresse kring skog och jakt. Det händer att jag möts av påståenden som - ”Är det hjort? Vad exotiskt”! Våra barn vet mer om lejon och hajar än om våra svenska viltstammar.

Det finns några saker som kunde underlätta för att fler skall få tillgång till viltkött. Dels genom att öka kunskapen hos myndigheter och kommuner där beslut tas många gånger efter personlig attityd och förmåga snarare än med sunt tänkande om rimliga regler för livsmedelshantering. Vi behöver fler vilthanteringsanläggningar för att underlätta för jägarna.

Vi behöver värdesätta viltkött i handeln och visa det för kunden. Vi behöver även skapa incitament för jägare att sälja en del av sitt vilt.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp