Välkommen till korvlandet

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Nov 16, 2016

Det är trendigt att äta korv och det finns ingen hejd på kreativiteten med olika kryddvarianter. Man kan verkligen blanda i vad som helst av olika kött och kryddor. Däremot finns ett moment där man ska låta kreativiteten stilla sig: KORV = HYGIEN + TEMPERATUR. Vi kör!

En väninna bad mig att hålla en korvkurs. Hjälp! jag gör ju inte korv, jag tillverkar korv. Det är en himla skillnad på att ringa samtal, maila och vara kreativ angående innehåll och produktförpackning, mot att stå där själv och mala och dra. Vad gör man då? Jo självklart, hör jag mig själv svara. Ok vi kör!

Det hela ledde till att jag ska hålla föredrag om hur jag startade Koberg Vilt, hur en god korv skall smaka , vilka nationaliteter och kryddor som har inspirerat oss och lite allmänna fakta om viltkött.

Korv utan laktos och gluten

Jag vill gärna dela med mig av några tips inför all korvtillverkning så här inför jul. En korv kan göras laktosfri genom att använda potatismjöl som bindningsmedel och det binder både kött och fett bra. Det finns en del recept med mjölk men jag har alltid gjort mina korvar i Koberg Vilt sortiment laktos och glutenfria.

Hygien och temperatur

Viktigast är att hålla koll på de två ledorden HYGIEN och TEMPERATUR. Köttsmeten skall absolut inte äverstiga 2 grader och det finns lite tips för att hålla temperaturen nere:

  1.        Lägg in de mindre delarna av köttkvarnen i frysen.
  2.        Frys fettet och blanda ner det som fryst.

Fler korvtips:

  • FETTHALT En korv skall gärna innehålla en fetthalt på 8-20 % Mer än så tycker jag personligen är onödigt. Det går bra att använda ister, bacon eller fett från vildsvin eller gris. Jag har använt handskuret späck från svensk gårdsgris så man kan gott vara lite kräsen i sin selektering.
  • MALNINGSGRAD Vill man göra en grov eller finmalen korv så kan man ställa in detta. En del rekommenderar att man maler två gånger för att blanda kryddor och innehåll. Se olika recept.
  • NITRIT Detta salt ger två fördelar. Dels så slipper man grått kött, dels är det sammanhållande.
  • TORRA KRYDDOR Man (jag) vill gärna använda färska örter och kryddor för att känna sig som en klimatsmart god medborgare men faktum är att det är inte så smart ur andra synvinklar. Torra kryddor möglar inte... så behöver jag inte lägga ut texten mer om det.
  • DENSITET Fyll inte fjälster för hårt med korvsmeten ; tänk på att korven expanderar något vid uppvärmning
  • KÖTTET Salta gärna köttet en timme innan så att det går in långsamt och värdigt och smaken blir jämn och fin.
  • FJÄLSTER Låt fjälster ligga i blöt ca 2 h innan ni skall använda dem.

Viltkött och kryddor

Använd andkött, vildsvin, älg, hjort eller blanda de olika färserna. Kryddor kan du använda men jag tycker att man ska vara lite bestämd i vilken smak man strävar efter. Tänk nation: Sverige, Italien, Sydamerika Tyskland, osv så att det inte blir ett mischmasch av smaker.

Så nu kör vi!

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp