Vintersquash till jul

Kategori: Inspiration | Skrivet: Nov 30, 2016

Det svenska julbordet och mattraditionen är ju oftast förknippad med kött och fisk av olika slag men många väljer att äta mer och mer grönt även om vi inte är vegetarianer eller veganer. Här får ni ett tips på en god mustig gryta på pumpa att äta i mellandagarna eller kanske tom på självaste julafton.

Blue Ballet var namnet

I år så har jag odlat en liten pumpa, eller vintersquash som den även kallas, som heter Blue Ballet. Köttet är orange, fast och fiberfritt. Kanske kan man jämföra både utseende och smak lite med sötpotatis. Frukterna är ganska små, 1-2 kg, vilket är praktiskt till det lilla hushållet och om man odlar på en mindre yta. Skalet blir hårt och frukterna kan sparas minst ett halvår efter skörd. Odlar du inte själv så hittar du säkert en fin vintersquash eller pumpa i din matbutik. Du kan läsa mer om pumpa här.

Pumparecept med julens kryddor

Pumpa kan användas på alla möjliga sätt. Ugnsbakad, stekt, stuvad, gratinerad, i soppor, grytor och såser. Oftast funkar de även bra som sötade i olika bakverk, pajer och desserter också. Den är riktigt matig och mättande och perfekt som bas i mustiga vintergrytor så idag delar jag med mig av ett favoritrecept som passar under december och dess helger eftersom några av julens kryddor är med - saffran, kanel och ingefära. Jag tycker inte att man behöver efterlikna de klassiska julrätterna när man lagar grön mat. Det är ju tack vare dofterna och smakerna som den rätta känslan infinner sig eller hur? Grytan är dessutom helt vegansk (om man äter honung), utan mjölk och gluten så den passar de flesta. Första steget är att tillaga pumpan och om man vill så kan man göra det i god tid innan och förvara den i kylskåp några dagar. 

Ugnsrostad pumpa

  • dela pumpan i två delar
  • gröp ur kärnorna 
  • skär den i ett par cm tjocka klyftor
  • lägg bitarna i en långpannan på ett bakplåtspapper 
  • pensla dem runt om med olivolja, krydda om du vill
  • rosta dem i ugnen i 200 grader, ca 15 minuter
  • skär loss skalet och tärna upp pumpan i mindre bitar

Vintergryta med pumpa och linser

Ingredienser:
ca 1 kg vintersquash/pumpa
2 dl belugalinser, sköljda och rensade
1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, finhackad
2 tomater, finhackade
2 tsk sambal oelek eller färsk finhackad chili
1 vitlöksklyfta, pressad
1 burk kokosmjölk
3 msk japansk soja 
1,5 msk flytande honung
1 msk tahini
kryddblandning:
1,5 tsk malen kummin
1,5 tsk koriander
1,5 tsk gurkmeja
1,5 tsk ingefära
1,5 tsk kanel
1,5 tsk röd paprika
olja till stekning
limejuice
färsk koriander eller persilja, valbart

creme faiche (ev växtbaserad)
saffran
ev salt & peppar

Gör så här:
Koka linserna enligt förpackningen.
Stek löken tills den är genomskinlig. 
Tillsätt paprika, chili och tomaterna. 
Stek ytterligare en stund och tillsätt linserna. 
Blanda i alla torra kryddor och rör om väl. 
Tillsätt vitlök, tahini, honung, kokosmjölk och squashen/pumpan. 
Koka ihop i ca 5 minuter, rör under tiden. 
Tillsätt lite vatten om det blir för tjockt. 
Smaka av med limejuice. Garnera med något grönt tex färsk koriander eller persilja.

Servera grytan med en kall creme fraichesås, gärna med saffran i nu till jul.
Det tar en stund innan smaken från saffranet kommer fram så gör såsen en god stund innan.
 

Köp