Den vilda julen

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Dec 08, 2016

Hjortskinn som saltas före garvninen

Ett svenskt julbord är inte att ta miste på. Inlagda sillar, ägg, lax, köttbullar, prinskorvar och revbenspjäll och rödkål, grönkål, brunkål. Vi är traditionsbundna och tittar helst på Kalle på julafton. Liksom allt som blir tillgängligt året runt så försvinner lätt charmen och längtan efter det där extra och speciella som bara finns – då!.
Så och med viltet.

Ta jultraditionen hela vägen

Juletider är ju den högtid där friden skall infinna sig och barnen tindra med ögonen – men är det så? Vi stressar fram till kl 15 på julafton för att sedan kasta oss ut igen för rean på juldagen. Vart i hela friden tog friden vägen? 

Att göra egna korvar och köttbullar känns som att det tillhör sagornas värld och inte nutids-och storstadsmänniskan. Denna blogg är tillägnad dig som liksom mig kastar mig runt mellan alla måsten och önskan om tradition och lite julefrid.

Några idéer för en fridfull jul:

Jag vill ha en härlig gran och ett dignande julbord med det jag gillar. Om jag var tvungen att välja endast en sak skulle det faktiskt bli den stuvade grönkålen framför det mesta. Matjesillen är lite svår att förhandla bort förvisso. Barnen håller inte med. De skulle välja köttbullarna. Och julklapparna.

Vilt på julbordet

Jag vill slå ett slag för viltet på julbordet. Det finns vildsvinsfärs, älgfärs och hjortfärs att köpa i butiken. Finns det inte färskt så köp fryst.

Tips när du gör köttbullar på viltfärs:

  • Blanda gärna hjort eller älgfärs med vildsvinsfärs för att få en något fetare viltbulle.
  • Kokt potatis är bra att använda för fylligheten.
  • Krydda med salt, svart och vitpeppar men låt smeten ligga en timme innan du steker dem så att saltet hinner gå in i köttet ordentligt.
  • Jag föredrar att ugnsteka viltbullarna först och sedan bara bryna till dem i rikligt med smör för bästa konsistens och saftighet.

Fler tips på vilt till julbordet:

  • Gör miniburgare på stekt vörtbröd med rödkål.
  • Rimmad julskinka på vildsvin. Med rikligt 3 centimeters fluff av äggvita och sedan griljerad med senap on top.
  • Långkok av lägg från dovhjort är en delikatess och tar en kvart att förbereda.
  • Viltpaté kan du hitta i en saluhall i stan, men lite svårare på landet (där å andra sidan tillgången på vilt är större). 
  • Julkorv på vildfågel. Det finns frysta fasanbröst eller vildänder att hitta i butiken. Att göra en korv på vildfågel är supergott, köttet är fint och tacksamt att krydda med måtta. På Koberg Vilt har jag haft planer på att göra små mini-andkorvar att använda som tillbehör till en traditionell köttskiva. Det är snyggt att variera med mixade djurslag på tallriken.

Allt skall tas tillvara

På bifogad bild så står jag och saltar in hjortskinn efter jakten för att de skall vidareförädlas på garveri och så småningom bli vackra handskar eller möbelbeklädnad. Anledningen till att jag valde den bilden är att vi i stadens julfirande är så långt ifrån närheten till hantverket och medvetenheten om tiden. Allt går fort och rusar och jag är den sista att erkänna att jag inte älskar fullt ös hela tiden. I do! Att stå och salta in skinn är så i bjärt kontrast till alla köpta saker på nätet eller i överfyllda affärer.

Skippa rean

Detta var lite tankar och idéer. Så skippa julstressen och landa hemma och lägg tid på matlagningen tillsammans med familj eller vänner. Det är så mycket roligare än en förgänglig julklapp som man kan köpa året om. I år kommer jag laga mat och ge en slant till Röda Korset framför X-boxar och strumpor.

Då kommer tomten på riktigt!

Varma hälsningar /Maria

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp