Roten till allt det goda

Kategori: Inspiration | Skrivet: Jan 08, 2017

Moroten är en fantastisk rotsak. God, nyttig, mättande och snäll mot plånboken. Den är bra att dryga ut rätter med och är även perfekt som huvudråvara. Det går bra att odla morötter i hela landet och den kan lagras länge. Därför är de svenska morötterna i säsong året om och är ett miljövänligt alternativ i köket.

Morötter i olika skepnader

Den "vanliga" moroten är orange till färgen med en konisk form. Men den kan vara både rund och cylindrisk, vit, gul, röd och lila. Det är främst sorten som avgör hur moroten smakar, därefter är det vädret men även hur de odlats och hanterats. Även om morötterna i affärernas påsar oftast ser likadana ut året om så är det olika sorter som vi köper. Läs mer om moroten här.

Morot ingen lätt rot

Själv så misslyckas jag oftast med morötter i mina odlingar. Den är faktiskt inte så lättodlad som många tror. Jorden är viktig och den växer bäst i mullhaltig sandjord. Det är viktigt att jorden är lucker och lätt och utan stenar och jordklumpar så att morötterna kan växa sig långa och raka. Jag har tung lerjord full med stenar och gammalt gårdsgrus så mina morötter uppstår oftast i skepnaden som bläckfiskar med många rotspetsar.

Jag har även problem med morotsflugans larver som gnager en massa gångar i roten även om jag täcker dem med väv och byter växtplats varje år. Morötter växer dessutom långsammare än ogräset så det krävs mycket rensning vilket inte tilltalar mig så värst mycket. Så till största del så äter vi köpta morötter här hemma. Och det gör då rakt ingenting för man behöver inte lyckas med allt i sina odlingar. 

Minska svinnet

Man kan äta hela moroten, det är matsmart och dessutom ekonomiskt. I morotens yttre lager finns det massor av nyttigheter bla antioxidanter och karotener som kroppen omvandlar till A-vitamin så skala inte moroten utan skrubba den ren i stället. Om du odlar själv eller köper knippmorötter så kasta inte blasten i soptunnan, för även den är fullt ätbar och innehåller bla K-vitamin, kalium och klorofyll. Använd blasten i sallader, i juicer eller pesto.

Rå eller tillagad

Att knapra på en rå morot är toppen för tänderna och att riva ned den i sallader eller stoppa den i juicemaskinen är också bra alternativ. Lätt kokta morötter är en klassiker men min favorit är att rosta dem i ugnen. Då kommer smakerna fram på ett fantastiskt sätt, blir djupare och sötare och moroten får dessutom en härlig konsistens.

Så rostar du morot

Ringla bara över lite olja och smaksätt med salt och peppar. Förstärk gärna smakerna med en extra krydda som ingefära, saffran, kummin, gurkmeja eller olika örter. Även citrusfrukter, honung och balsamvinäger lyfter fram morotssmaken. Kör dem inte för länge i ugnen bara så du bibehåller ett litet tuggmotstånd. De ugnsrostade morötterna är sedan goda att äta som de är, varma eller kalla eller så toppar du dem med en god dressing eller pesto. 

Varm morotssallad med linser

Här får du ett tips på en rustik och okomplicerad morotsmiddag - "i det enkla bor oftast det goda" som Ernst Kirchsteiger uttrycker det så bra

  • Skrubba och halvera morötterna. Pensla dem med olivolja och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  • Krydda ordentligt med salt, peppar, gurkmeja och kummin.
  • Kör dem i ugnen på 200 grader i ca 30-40 min.
  • Koka belugalinser enligt anvisningen på förpackningen, gärna i grönsaksbuljong.
  • Dressa linserna med en vinägrett (1 del vinäger, 3 delar olja, salt & peppar, färska örter) och blanda i lite skivad rå lök.
  • Blanda morötterna med linserna och servera dem med en kall sås på fetaost och creme fraiche och smula över lite extra fetaost.

Till den varma salladen serverade jag älgfärsbiffar 

Älgfärsbiffar

400g älgfärs
200g fläskfärs
1 gul lök, finhackad och stekt
10 krossade enbär
1dl öl (resten till kocken)
1 ägg
3 msk finhackad persilja
1,5 tsk salt
svartpeppar
smör att steka i

 

 

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp