Örternas konung

Kategori: Inspiration | Skrivet: Jun 16, 2017

Det finns kryddor och så finns det kryddor. Fransmännen kallar den "örternas konung" och det är såklart den franska dragonen de avser.

Dragon finns i flera varianter, fransk, rysk och mexikansk. Den ryska frösås och växer sig stor och frodig men är ganska smaklös. Den mexikanska har jag ingen erfarenhet av men den franska är en riktig favorit. 

Fransk dragon

Plantan är mycket mindre än den ryska, rätt tanig och lite sirlig i sitt växtsätt med långa lansettformade blad. Plantan måste delas eller sticklingförökas men i gengäld så har den massor av smak. Det vanliga är att köpa dragon torkad på burk. Att torka den själv så att den bibehåller sin fina arom tycker jag kan vara lite svårt. Ibland blir den som hö och tappar all sin fina smak. Så jag använder den oftast färsk och finhackad tillsammans med andra örter i kalla såser och dressingar. Men allra bäst blir den inlagd i vinäger. Dragonvinäger och inlagd dragon, estragon, är plättlätt att göra och blir bara bättre med tiden. 

Så gör du dragonvinäger  

Stoppa bara ner ett par fina kvistar i en flaska och fyll på med vinäger. Låt stå i ett par veckor. Kvistarna kan därefter vara kvar i flaskan. De behöver inte silas eller plockas bort eftersom de ger mer och mer smak åt vinägern vart efter.

Estragon på burk

Repa av blad och packa dem tätt, tätt i en burk. Slå över vinäger och precis som med dragonvinägern så ska de gärna stå och dra länge. Här använder du främst bladen men såklart så kastar man inte bort vinägern som blir än mer smaksatt och koncentrerad. Estragon är ganska dyrt att köpa så det är riktigt lönsamt att odla dragon och göra sin egen inläggning.

Vilken vinäger?

Det vanliga är att använda någon form av vitvinsvinäger till inläggningarna. Men rödvinsvinäger och äppelcidervinäger funkar lika bra och i år testar jag att lägga in dem i risvinäger.

Hur länge håller dragonvinäger?

Låt alltså inläggningarna stå i ett par veckor men om du har tålamod så blir de bara bättre och mer smakrika med tiden och har lång hållbarhet så länge som vinägern täcker dragonen. Jag har flaskor och burkar som stått i över ett år utan problem. 

Funkar till det mesta

Det klassiska sättet att använda estragon och vinägern är såklart i en bearnaise eller dressing. Men de passar både till kött, fisk, kyckling, ägg, grönsaker och i kryddsmör. Jag har även lite dragon till mina kantareller för att lyfta smaken lite extra. 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp