Coleslaw med en tvist

Kategori: Inspiration | Skrivet: Aug 06, 2017

Att odla kål är ingen lek. Jag slåss mot sniglar, fjärilar, loppor och mal. Hur noga jag än täcker, pillar och petar så verkar de vinna över mig. Ibland så förstår jag inte hur jag orkar hålla på. Men eftersom det är så väldigt gott med kål så driver jag upp nya plantor varje år. Dumhet, oförstånd eller bara odlingslust - jag vet inte?! En liten skörd brukar jag få till slut i alla fall.

Kål finns i många former

Kål är en fantastisk grönsak som ofta hamnar lite i skymundan och behandlas lite styvmoderligt. Kål är billigt om man köper den i affär och inte räknar i odlingstimmar, svett och möda som jag gör. Den är supernyttig och riktigt användbar i köket. Kål luktar kanske inte smultron vid tillagning med den lilla detaljen får man ta eftersom den smakar så fantastiskt. All kål är också väldigt vacker med sin frodiga grönska, olika former och färger. Det finns många olika sorters kål; vitkål, rödkål, savoykål, spetskål, grönkål, blomkål, broccoli och brysselkål osv. 
 

Min första vitkål

Här om dagen så skördade jag mitt första vitkålshuvud. Ren och skär glädje! Vitkål är nog den kålsort som de flesta känner till. Om inte annat så från pizzeriornas obligatoriska vitkålssallad. Men den kan tillagas på så många andra sätt. Ungsrostad, stekt, grillad, wokad, kokad, syrad, stuvad, gratinerad mm. Jag odlar både sommar och höstkål på min lilla täppa. Sommarkålen är riktigt mjäll och fin men klarar inte av att lagras så länge som höstkålen. Så den skördar jag och konsumerar ganska så direkt. På mitt första vitkålshuvud gjorde jag en coleslaw, kusinen till den klassiska pizzasalladen. En riktig favorit här hemma som är gångbar till mycket. Den här gången hamnade den i en smarrig macka. 
 

Fänkålsdill 

Det finns många recept och varianter på coleslaw. Jag håller min matlagning som vanligt ganska enkel men ofta så smaksätter jag den med något extra för att få lite mer tvist på smakerna. Den här gången använde jag bladen från knölfänkål. Fänkålen får långa höga vippor som ser ut som dill. Dillen smakar anis precis som knölen och är riktigt god. Om man köper sin knölfänkål i butik så är tyvärr det mesta av dillen borttagen. Men odlar man fänkål själv så har man oftast dill i överflöd och eftersom jag försöker ta tillvara på så mycket som möjligt av det jag odlar så använder jag den i lite av varje. Den är tex riktigt bra till fisk och skaldjur, soppor, pajer och vegetariska rätter och det jag inte har användning för för stunden hamnar i frysen.
 

Coleslaw med fänkålsdill

  • 4 dl tunt strimlad vitkål 
  • 1 riven morot
  • 1 finhackad lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta 
  • 2 dl crème fraîche eller matyoghurt
  • 2 msk majonäs
  • 1 svätt pressad citron
  • En näve hackad fänkålsdill
  • Salt & peppar

Gör så här:

Blanda ihop crème fraîche eller matyoghurt med majonäs, vitlök, lök, citron, fänkålsdill, salt och peppar. Rör ner den strimlade kålen och morötterna. Krama, krama, krama din coleslaw och låt den stå en stund så att smakerna sätter sig.

Läs mer om kål här.

Köp