Vad händer om maten tar slut

Kategori: Trender och insikter, Debatt | Skrivet: Sep 06, 2017

viltgryta PS

Vad händer om broar havererar och transporter inte kommer fram? Det blir tomt i hyllorna i affärerna inom ett dygn...

Den offentliga upphandlingen samt dagligvaruhandeln har förutsättningar för att kunna handla närodlat och ur Sveriges naturliga skafferi, anser jag. Vilt behöver ses som en naturlig resurs och finnas tillgängligt för alla, överallt och gärna hela tiden, som fryst eller färskt samt i olika förädlade former.

Vad skulle hända om maten tar slut?

Med den livsstil som vi håller idag, med dagliga inköp och mat som transporteras långa sträckor, tar det ungefär en vecka för maten att ta slut om transporterna skulle upphöra, menar Susanne Gäre på ledaren i ATL. Vi har inte mer mat än så i vårt närområde. 

Enligt Rätt och Slätt, ett projekt som går ut på att påverka den offentliga upphandlingen, är målsättningen att 80% av den offentliga maten skall komma från närproducerad mat i Sverige.

Då tänker jag långkok

Det är förvisso trendigt att pickla, men det täcker knappast upp konserverade lager ur beredskapsperspektiv: Så då tänker jag långkok och igår tog jag fram ett rejält innanlår av kronhjort.

Innanlår skall gärna stå länge på spisen och då fick det bli en entrecote på kronhjort idag – med en sås gjord på torkad trattkantarell och grädde från Gäsene mejeri. Det vill säga real stuff! No fuss! 40 procent fetthalt I grädden...

Multi cooking

Fördelen med att laga två rätter samtidigt är att man kan använda skyn från den ena till den andre. Jag ska förklara längre fram.

Njut av det du har

Lots of butter, spices and crème. Jo, det kan man ju inte äta varje dag – men idag! Ungefär så resonerar somliga kring den ”fina servisen” som inte får användas till vardags. Släng den då! Saker skall användas!

Min mamma hade en härlig inställning: Vi använde silverbesticken och kristallglasen just till vardags och det handlade långt ifrån om snobbism, utan om funktion och skönhet. Något man mår bra av. Middagsstunden med familjen är guld värd och något vi mår bra av, med all respekt för tuffa vardagsscheman.

Gryta på innanlår från kronhjort

Detta behöver du:

Innanlår ca 1000 gram (räcker till 8 personer)

6 mindre gula lökar delade i fyra delar

1 röd lök delad i fyra delar

3 klyftor vitlök

¼ dl tomatpuré

Salt, peppar, curry, chili, enbär, rödvin

Vatten

Rödvin

Så här kan du göra:

  • Skär innanlåret i fina grytbitar, låt ligga lättsaltat en timme så att saltet går in och det gör att du faktiskt inte behöver använda så mycket.
  • Bryn lök-kvartsdelarna och vitlöken i rikligt med riktigt smör till de blir genomskinliga. Tillsätt kryddor.
  • Lägg ner grytbitarna. Tillsätt vätska, vatten, vin och tomatpurén. Koka upp och låt sedan grytan puttra ca 3 timmar.

Kronhjorten är mör och fin så den är redo att servera redan samma kväll, men att koka länge gör att alla smaker sammanfaller på ett underbart sätt. Det är den stora behållningen med långkok nämligen: den mustiga smaken.

Servera den som den är som en sopp/gryta. Du behöver egentligen inte något till.

Entrecôte från kronhjort med trattkantarellgräddsås

Detta behöver du:

1 entrecôte på ca 400 gram ( 4 personer)

2 dl torkade trattkantareller

2 dl Gäsene vispgrädde

6 msk sky från långkoket dagen innan

2 droppar tryffelolja (personligen är jag inte så förtjust i tryffelolja men jag ville prova)

1 tsk tomatmarmelad

Gör så här: Stek så att köttet får en fin yta och när entrecôten fortfarande är mjuk och saftig (dvs röd inuti) så fortsätt tillagningen i ugnen på 150 grader tills den blir nästippsmjuk.

Tranchera den och servera den i det varma ugnsfatet.

Trattkantarellgräddsåsen

Det blev mindre bra med tomatmarmeladen, men det hela räddades upp med den kryddiga skyn från grytan dagen innan och som vid denna tidpunkt fått bra smak med tryck.

Lycka till med beredskapen!

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp