Höstmat direkt från landet

Kategori: Inspiration | Skrivet: Okt 09, 2017

Regnet öser ner, det blåser och är ett riktigt busväder ute. Hösten är här och det är grått och trist men det är bara till att hoppa i gummistövlarna, ta på sig regnjackan och gå ut till trädgårdsskafferiet om det ska bli någon mat.

Rotfrukter är bra för själen

När jag har klafsat runt på landet ett tag och har lera långt upp på stövelskaften så har jag ändå lyckats gräva upp både morot, palsternacka, jordärtskocka och potatis. För idag blir det rotfrukter på menyn.

Rotfrukter är inte bara goda, mättande och bra för magen - jag är övertygad om att de är bra för själen också. Det är lite terapeutiskt att skala, skära och hacka rotfrukter. För jag gör det gärna förhand även om jag har en massa smarta köksmaskiner. Det får ta sin lilla tid och det är bara att gilla läget. En liten stressövning helt enkelt – förutsatt att man har en bra kniv. Annars blir man galen!

Rotfrukter är riktig mat

Rotfrukter är riktig höstmat för mig. Det känns rustikt och redigt att laga mat på rotfrukter och de blir ofta måltidens grundpelare så här års. Rotfrukter har ofta ansetts som lite tråkiga men jag tycker att de är toppen. Det finns så mycket gott och mättande man kan laga på dem och de finns i olika smaker och färger. Jag tillagar dem gärna i ugnen för då kommer den naturliga sötman fram ordentligt. Så dagens nyupptagna godsaker ska få samsas i en gratäng med massor av grädde som jag ger lite extra skjuts med vitlök och parmesan. Jag lagar min gratäng på 1 kg rotfrukter vilket räcker till ca 4-6 pers. Fördelningen av rotfrukter väljer du själv men sist jag gjorde gratängen så blev min ungefär så här:

Recept rotfruktsgratäng

  • 300 g mjölig potatis
  • 300 g jordärtskockor
  • 200 g morot
  • 200 g palsternacka
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyfta
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 + 0,5 dl finriven parmesanost
  • Ett knippe gräslök 
  • Smör
  • Salt & peppar

Gör så här:

  1. Skala och skiva rotfrukterna tunt, speciellt jordärtskockorna som oftast behöver lite längre  tid för att bli mjuka.
  2. Finhacka lök och vitlök. 
  3. Lägg allt du hackat och skurit i en kastrull med salt och peppar och slå på grädden.
  4. Koka i ca 20 minuter. Rör då och då så att det inte bränns i botten. 
  5. Smörj en ugnssäker form. 
  6. Finhacka gräslöken och riv parmesanosten. 
  7. 1 dl av osten och gräslöken rör du ner när rotfrukterna kokat färdigt. 
  8. Slå över allt i formen. 
  9. Strö över den ost du har kvar, ca 0,5 dl, ovanpå gratängen. 
  10. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter.

Läs mer om rotfrukter här.

Köp