Viltkött är både plats- och tidskrävande

Kategori: Inspiration | Skrivet: Nov 14, 2017

viltskav med kantareller

Min trädgård är en galgbacke. Till det så kan jag tillägga att mitt köksbord är en slaktbänk. Man måste helt enkelt göra det bästa av situationen om man vill producera sin egen mat.

Viltkött är både plats- och tidskrävande

I ett tidigare blogginlägg har jag berättat att min man jagar och att vår trädgård inte bara producerar frukt och grönt utan att den även är en galgbacke. Till det så kan jag tillägga att mitt köksbord är en slaktbänk. Vi bor i en vanlig villa i ett medelstort samhälle och då gör man helt enkelt det bästa av situationen om man vill producera en del av sin egen mat. Det funkar bra med lite speciallösningar men det är i ärlighetens namn ganska så arbetsamt.

Good food don't come easy

Eftersom vi inte har något kylrum eller en slaktbod så har vi vanliga men modifierade kylskåp i källaren för att möra viltet i och ett par frysar för långtidsförvaring. Men innan de hamnar där så ska djuren matas, det ska snickras små hus och jakttorn, sittas på pass i skogen och lösas sudoku på mobilen i många, långa kalla timmar innan bössan får göra sitt. Sedan ska djuret flås och passas (i äppelträdet), hänga för att bli mört (i kylskåpen), styckas och malas (på köksbordet) och packas (på köksbänken).

Vilt är bästa köttet

Visst är det enklare att gå till sin matbutik runt hörnet men den maten ger oss inte lika stor tillfredsställelse. Att jaga och ta rätt på sitt eget kött är tidskrävande men egenproducerad mat gör inte bara magen glad utan även själen och samvetet. Vilt är ju dessutom värdens bästa kött!

Skav och frusna fingrar

Samtidigt som jag såg på TV när Sverige tog sig vidare till fotbolls-VM (hurra för det!) så karvade jag på en halvtinad vildsvinsstek. Tunna, tunna flarn. Fingrarna frös till is och koncentrationen på fotbollen var väl sisådär men jag fick till en riktigt fin skav. Skav är så bra när man vill laga något snabbt och enkelt. Perfekt vardagsmat. Om du inte har egenjagat fruset kött som du kan karva på så finns det ju såklart färdiga skavpaket i frysdisken i din affär.

Viltskav med kantareller

  • 1 pkt skav
  • 1 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 dl viltfond 
  • 2 msk messmör
  • 1 tsk timjan
  • 6 mortlade enbär
  • 1 tsk soja
  • salt & peppar
  • kantareller
  • smör
  • 3 msk rårörda lingon 

Gör så här:

  • Halvtina skaven och stek den i smör till fin färg.
  • Tillsätt löken och låt den steka med ett tag.
  • Pudra över vetemjöl och rör om.
  • Stek kantarellerna i smör under tiden i en egen panna. 
  • Tillsätt crème fraiche, fond, kryddor, soja, messmör och kantareller till skaven.
  • Koka i några minuter och blanda därefter i lingonen.
  • (Jag gillar min gryta rätt tjock i konsistensen. Vill du ha den tunnare så skippa lite av mjölet eller tillsätt mer fond).

Rårörda lingon

  • 250 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker

Gör så här:

  • Blanda de frysta lingonen med sockret i en bunke.
  • Låt det stå och tina. Rör några gånger under tiden så att sockret smälter.
  • Det tar några timmar men är väl värt besväret.
Köp