Ribollita - en soppa på mitt sätt!

Kategori: Inspiration | Skrivet: Dec 06, 2017

Annas Ribillita PS

Ribollita är en rustik toskansk bondsoppa, italiensk husmanskost, resternas restsoppa, eller vad man nu vill kalla den. Soppan är i alla fall perfekt att laga när man har lite halvvissna grönsaker i kylen och behöver något varmt och mättande i magen.

"Ribollita" betyder kokt två gånger och soppan blir också allra godast om den lagas en dag i förväg och värms på dagen efter. Då hinner smakerna sätta sig ordentligt.

Man tager vad man haver

Det finns en uppsjö av varianter på den här kända soppan och det här är min trädgårdsvariant. Fast egentligen inte helt och hållet för jag varierar den efter vad jag har odlat just det här året eller vad jag har tillgängligt för stunden. Det är det som gör den så himla bra för det mesta i grönsaksväg passar att stoppa i och det är inte så noga med mänder och mått. Smaka dig fram till det som du gillar och tycker är gott.

Mina måsten för en Ribollita

Det som är mest väsentligt för mig och som alltid finns med när jag lagar den är någon form av kål, någon form av bönor och alltid stjälkselleri samt parmesanost. Originalet görs på cannelinibönor men den här gången så fick de ersättas med bondbönor som jag har gott om och förvällda i frysen. Kålsorterna den här gången blev lite snuttar av röd- och grön spetskål, grönkål och svartkål. En riktig höjdare i soppan är annars savoy men min är tyvärr slut. 

Gör som italienarna

Italienarna tillsätter även dagsgammalt bröd till soppan mot slutet. Ett lysande sätt att ta reda på gammalt bröd som annars hade gått i komposten. Vill du göra den ännu mer italiensk så byter du ut bacon mot pancetta. 

Ribollita

  • bondbönor, förvällda 800g eller 2 burk cannellinibönor 
  • kål 100 g
  • morötter 200g
  • potatis 200g 
  • stjälkselleri 100g
  • rödlök 100g
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • tomater 200g
  • färsk chili eller chiliflakes 
  • salt, svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad  rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 1 ½ liter kycklingbuljong 
  • 1 msk tomatpuré
  • olivolja att steka i
  • 4 skivor surdeg- eller bondbröd (valbart)
  • hackad persilja
  • 100g riven parmesanost + extra till servering
  • 1 pkt bacon 

Gör så här:

  • Ansa och skölj kålen, ta bort mittnerver och strimla bladen. 
  • Ansa, skala och hacka resten av grönsakerna ganska fint. 
  • Stek morot, potatis, selleri och rödlök i olja på ganska svag värme i cirka 10 minuter utan att grönsakerna får färg. 
  • Lägg i kål, chili, tomater och vitlök, krydda med salt, peppar, timjan, rosmarin och stek i några minuter till. 
  • Häll i buljong, tillsätt lagerblad och tomatpuré, koka sakta under lock i cirka 20 minuter.
  • Under tiden knaperstek strimlat bacon.
  • Häll i kokta bönor (skölj bönorna i en sil om du valt burkbönor), parmesanosten och värm försiktigt.
  • Hit kan man laga en dag i förväg och sedan värma på soppan om man vill.
  • Smaka av soppan med salt och peppar. 
  • Skär brödet i kuber och vänd ner i soppan (valbart). 
  • Strö över riven parmesanost, persilja och knaperstekt bacon vid servering.
Köp