Mer om julens rester...

Kategori: Inspiration | Skrivet: Dec 26, 2017

Nu är julen över och vi är många som sitter med en hel del rester kvar. Julmat i all ära men man tröttnar ju efter ett par dagar. Men kasta dem inte, gör nya rätter på dem i stället. Gör om och gör nytt!

Minska matsvinnet

Att ta vara på julens rester är både ekonomiskt, klimatsmart och väldigt gott. Ge resterna en chans och ett ett nytt liv efter jul. Att vi har ett stort matsvinn i vårt land är ju ganska välkänt i dag. Svenska hushåll köper mer livsmedel än de konsumerar. Helt galet och onödigt om ni frågar mig.

Tjänlig mat ska inte slängas - punkt! Och låt dig inte avskräckas av bäst före-datumet. Det är bara en rekommendation och betyder inte automatiskt att det är oätligt efter det. Lukta och smaka på maten. Har du bara hanterat maten väl så håller den oftast längre än vad datumet säger. 

Bjud på restfest!

Utmana dig själv och handla inte någon mer mat förrän kylskåpet ekar tomt. Oftast har man mer råvaror och specerier hemma än man tror. Tryter fantasin sök inspiration på sociala medier eller gå ihop med några vänner och bjud varandra på en restfest. Ta med några smårätter var och gör en knytis. Det är ett jättebra sätt att få nya tips på vad du kan använda dina rester till och så är det ju väldigt trevligt att umgås med sina vänner dessutom. Är ni riktigt avancerade så bjuder ni varandra på en 3-rättersmiddag. Det kan bli riktigt spännande måltider med nya otippade kombinationer och smaker. Här kommer några tips på restmat från mig:

Caesarsallad på julens rester

Har du kål och kanske även kalkon över så gör en Ceasarsallad. Den blir extra matig och god om du blandar i av kvarvarande grönkål, brysselkål och rödkål. Kålen wookas med fördel och då får du en varm sallad som kanske passar lite bättre så här års.

Polpette (pasta med frikadeller) på julens rester

Köttbullarna som blir över hos oss har sin givna plats i en mustig tomatsås och äts med spagetti och massor av parmesan precis som italienarnas Polpette.

Pizza på julens rester

Pizza är nog den ultimata resträtten. Gör den gärna på Libabröd så är det klart på några minuter. Här passar julskinkan perfekt men även julens ostar, grönkål, fikon och nötter. Pizza kan man ha både som ett tilltugg till fördrinken eller middag.

Goda röror på julens rester

Lax, räkor och rom är givna i goda röror. Lägg röran på en toast, crostini eller varför inte fritera wonton ark som du viker ihop och fyller.

Vego på julens rester

Ugnsrosta rödkålen i klyftor eller stora skivor och servera med tex en tabbouleh och halloumi eller ädelost om du vill bryta av med lite vego.

Pulled pork med glögg och/eller julmust

Spetsa din Pulled pork med glögg eller must. Det ger en spännande och lite söt smakbrytning.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp