Rivet smör

Kategori: Inspiration | Skrivet: Apr 12, 2018

Äntligen har våren kommit och det är dax att ta fram grillen. Visst kan man grilla året runt men jag är en riktigt bekväm säsongsgrillare som kräver bra väder.

Alltid redo att grilla

Men vädret är ju fortfarande lite opålitligt så här tidigt på våren så det gäller att vara förberedd på att grilla så snart som solen tittar fram. Då är det bra att ha lite färdiga godsaker hemma som passar till maten och en riktigt god grilltallrik kräver sitt kryddsmör.

Smaksatt smör i frysen

Jag brukar därför röra ihop en massa olika smaksatta smör och ladda frysen full så att det bara är att ta fram när grillandan faller på. Men ofta så glömmer jag att tina det en liten stund innan vi ska äta så att det hinner mjukna och blir skärbart. Det var en sådan dag som jag kom på snilleblixten att riva smöret direkt över maten i stället. Har man bara ett vasst rivjärn eller liknande så funkar det jättebra även om smöret är stenhårt. Det är ju oftast av sina misstag eller tillkortakommanden som man kommer på nya smarta lösningar....eller hur!?

Två superenkla kryddsmör

Matlagning får gärna vara okomplicerad och jag gillar recept med få ingredienser. Smöret på huvudbilden är gjort med bara gräslök och en skvätt ättiksprit. Ättikan ger smöret en extra tvist med en syrlig brytning och det passar fantastiskt bra till alla typer av fisk, skaldjur, kyckling och grönsaker. Gillar du syrligheten så öka gärna mängden ättikssprit. Min gräslök har inte tittat upp ännu så jag använde färdigskuren och fryst den här gången. På den nedre bilden har jag stekt lök och karljohansvamp och därefter blandat det med ett brynt smör. Det är smaker som ger köttbiten en extra umamikick.

Rivet smör med gräslök och ättika

  • 150g smör
  • 2 dl finskuren gräslök
  • 1 msk ättikssprit
  • Salt & peppar

Gör så här;
Smöret ska vara riktigt mjukt för att kunna mixas ordentligt. Jag brukar ge det en knuff i micron. 
Blanda smör, lök och ättikssprit. Mixa tills dess att smöret blir slätt om du vill ha en jämngrön färg. 
Smaka upp med salt och peppar. Lägg smöret på plastfolie eller smörpapper, forma till en rulle och frys in.

Rivet brynt smör med svamp

  • 150g smör
  • 1 gul lök
  • 2 rejäla nävar torkad karljohansvamp
  • Salt och peppar

Gör så här;
Lägg svampen i blöt i minst 15 minuter. Bryn smöret och låt det sedan svalna och stelna lite.
Krama vätskan ur svampen, finhacka den samt löken och stek i smör, var för sig. 
Blanda ihop hacket i det brynta smöret. Det behöver inte mixas om du inte vill.
Den frysta svampen river du lätt ändå. Smaka upp med salt och peppar. 
Lägg smöret på plastfolie eller smörpapper, forma till en rulle och frys in.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp