Jordärtskocka

Kategori: Inspiration | Skrivet: Apr 21, 2018

Vi har ett fantastiskt väder i mälardalen så nu har vårbruket äntligen påbörjats i min lilla trädgård och i samband med det så plockade vi upp de sista jordärtskockorna som var kvar i jorden.

Mutor i trädgården

Tyvärr så har jag en eländig rygg som har krånglat i ett par år men ännu en gång så har jag lyckats få min snälla man att gräva och göra de tunga sakerna i trädgården. Jag mutar honom med kalla öl och glada tillrop och det verkar gå hem än så länge. Att han dagen efter kunde åka iväg på en älginventering och räkna bajs kanske underlättade lite för den manliga själen också. Det är rätt kasst att inte ha en fungerande rygg när man ska odla grönsaker. Men jag ger inte upp än. Trädgården ger så mycket mer än bara mat på bordet. 

Skockor ett gott ogräs

Apropå att plocka upp de sista jordärtskockorna....nej det var sannolikt inte de sista. Man missar alltid några och har man en gång börjat odla jordärtskockor på en plats så kan man inte sluta. De är ett riktigt ogräs så en mer lättodlad gröda finns nog inte. Även om det bara blir en liten, liten bit kvar av en skocka i jorden så växer det upp en ny planta. Och missar det gör man, garanterat. Jag planterar aldrig nya på hösten och ändå så kan jag skörda flera kilo jordärtskockor varje år. Det är stört omöjligt att utrota dem så det är tur att de är så goda.

Pannacotta på jordärtskocka

Den här gången gjorde jag en pannacotta på jordärtskockorna. Jag gillar mat som kan förberedas långt innan man ska äta den, speciellt om vi ska ha gäster och den här varianten kan man tom göra dagen innan om man vill.

Pannacotta som förrätt

Pannacotta är för de flesta en efterrätt men jag tycker att den funkar bra även som en förrätt. Jag gjorde den mer som en krämig puré med bara ett gelatinblad. Vill du ha en fastare pannacotta så ökar du mängden gelatin. Pannacottan är lätt att variera med olika tillbehör och servering. Häll upp den i en djup tallrik, små skålar eller glas och pimpa med tillbehören stax innan servering. Den här gången använde jag bland annat små havskräftor, picklad rödlök, stenbitsrom och chips på jordärtskocka. Hur du gör chipsen kan du läsa här. Receptet räcker till ca två rejäla eller 4 mindre portioner. 

Recept jordärtskockspannacotta

 • 250 g jordärtskockor 
 • 1-3 gelatinblad
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 msk torrt vitt vin
 • Salt & peppar

Gör så här;

 1. Skala och koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten.
 2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. 
 3. Häll av vattnet från jordärtskockorna och tillsätt grädde och vin. koka i ytterligare 5 min.
 4. Mixa slätt med mixerstav och smaka av med salt och peppar. 
 5. Ta upp och smält gelatinbladet däri.
 6. Passera purén i en sil för att få bort eventuella klumpar från skockorna.
 7. Häll upp i djup tallrik, små serveringsglas eller skålar. 
 8. Låt stå kallt i minst 3 timmar. 
 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp