Gröna plättar med nässlor

Kategori: Inspiration | Skrivet: Maj 02, 2018

Nässelblinier med smetana, kallrökt lax, rödlök och rom

Grönt är skönt sägs det och det stämmer även för nässlan. Trots att nässlan bränns och sticks så är den en välsmakande favorit som är full av nyttigheter. Så passa på att nypa av de mjuka, fina toppskotten som äntligen tittar upp ur jorden...men använd handskar.

Överraskad och påkommen

– Vad gör du? frågar någon helt plötsligt.

En äldre dam som tydligen är ute på promenad med sin lilla hund tittar nyfiket ner på mig. Förvirrat tittar jag upp. Jag befinner mig på en liten äng mitt ute i ingenstans sittandes på backen med en ljudbok i öronen och har inte förväntat mig att möta någon här.

_ Vad gör du? frågar hon igen. Jag finner mig till slut och svarar henne.

– Jag plockar nässlor.

_ Nässlor, svarar damen, det trodde jag att ingen plockade längre. Jag minns när vi var små och mor tvingade ut oss barn för att plocka nässlor på våren. Men nu när man kan köpa allt man vill ha i affären så trodde jag inte att någon bemödade sig med det längre?

_ Men färska nässlor går ju inte att köpa i affären svarar jag. Nä det förstås, svarar hon, tar sin lilla hund och går vidare.

Nässlor kostar bara lite arbete

Som sagt, färska nässlor är svårt att hitta i affären men naturen är full av dem så här års. Det är bara att ta för sig, helt gratis i pengar men de kostar lite i arbete. Nässlor är både goda och nyttiga, under förutsättning att du inte plockar dem nära trafikerade vägar eller vid gödselstackar och komposter. Då kan de vara fulla med otyg från bilavgaser och utsläpp eller ha för höga halter av nitrit. 

Nässlor är en primör

Nässlor är en av vårens stora primörer och idag anses de inte vara fattigmanskost som förr. Förädlad i olika former så säljer nässlan som smör på fina krogen och i hälsokostbutikerna. Så idag lyxar jag till det med gröna, sköna blinier som jag toppar med smetana, kallrökt lax, rödlök och lite rom.

Nässelblinier med smetana, kallrökt lax, rödlök och rom

  • 75 g nässlor
  • 1 msk + 0,5 dl smetana
  • 10 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 2 krm salt
  • 1 äggvita
  • smör att steka i

Gör så här;

  1. Rensa och skölj nässlorna väl. 
  2. Förväll dem i ett par minuter, häll över dem i ett durkslag och låt rinna av.
  3. Krama ur överflödig vätska och mixa nässlorna med 1 msk smetana.
  4. Värm mjölken så att den blir ljummen och rör ner jästen.
  5. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, smetana, äggula, nässlor och salt.
  6. Vispa smeten slät och låt den jäsa i cirka 1 timme.
  7. Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa smeten.
  8. Hetta upp en plättlagg eller en stekpanna med rikligt med smör.
  9. Stek små, tjocka plättar på medelvärme tills de fått en fin gyllene färg.
Köp