Min godaste spätta serverad med sparris

Kategori: Inspiration | Skrivet: Maj 18, 2018

Sparris är kanske vår förnämsta primör och en av de tidigaste grönsakerna i min trädgård. Den återkommer år efter år utan att jag behöver göra så speciellt mycket. En tacksam växt att odla med låga krav.

 

Självförsörjande

Jag har en liten sparrislist med 10 plantor och är med dem helt självförsörjande från början av maj fram till midsommar. Då slutar jag att skörda för att låta plantorna vila och samla kraft till nästa säsong. Skotten växer då upp till 1,5 meter höga, vackra dill-liknande plymer som jag ibland använder i blomsterbuketter.

Sparris växer snabbt 

De första knopparna tittar upp ur jorden när temperaturen klättrar över 12 grader. Vissa år när vädret är ostadigt måste jag skydda dem med väv för eventuella frostknäppar. Men hittils har vi haft en fantastisk värme och sparrisen växer så att det knakar, ca 10 cm per dygn. Bara jag vänder ryggen till så har de skjutit iväg och jag skördar minst ett tio-tal stänglar dagligen.

Förvaring av sparris

Om vi inte vill äta sparrisen direkt så förvarar jag dem i kylskåpet ståendes i ett glas vatten. På det sättet så håller den sig fräsch och spänstig i flera dagar.

Äta sås med sked?!

Med så mycket sparris på kort tid så gäller det att vara lite påhittig. Vi äter sparris på korsen och tvärsen under perioden. En favorit är att servera den tillsammans med spättarullader, stenbitsrom och en massa gräslök. Såsen innehåller både grädde och smör och är kanske inte den allra magraste varianten. Det blir dessutom en ganska rejäl mängd så antingen äter du den med sked för att den är så god eller så dubblar du mängden fisk så kan du servera den till flera. Kryddsmöret med ättika ger en fin brytning i såsen och är ett måste, hoppa inte över den. Och du - välj gärna MSC-märkt fisk.

Spättarullader med rom och gräslök

 • 1 liten gul lök, finhackad
 • 2 dl vitt vin
 • 3 dl grädde
 • 1 tärning fiskbuljong
 • 1 dl vatten
 • 1 msk maizena
 • 0,5 dl gräslök, finskuren + lite till dekoration
 • 80g röd stenbitsrom
 • 400g spättafileér
 • Kryddsmör med gräslök och ättika
 • Smör
 • Salt och peppar

Gör så här:

 1. Fräs löken i lite smör utan att den tar färg.
 2. Tillsätt vinet, koka och reducera tills ca hälften återstår.
 3. Häll i grädde, vatten och smula ner buljongen, koka 7-8 minuter.
 4. Red av såsen med maizenan utrörd i lite vatten.
 5. Sjud såsen några minuter till så att den tjocknar.
 6. Tillsätt gräslök och krydda upp med peppar.
 7. Lägg fileérna med skinnsidan upp.
 8. Krydda med salt och peppar.
 9. Lägg lite kryddsmör på varje filé och rulla ihop. 
 10. Lägg ruladerna i en smord form med skarven nedåt.
 11. Häll såsen över fisken och sätt in formen i ugnen, 200 grader i ca 20 min.
 12. När fisken är klar, rör försiktigt ned hälften av stenbitsrommen i såsen. Resten använder du till att toppa rulladerna med.
 13. Strö över lite gräslök.

Servera spättan på en rejäl bädd av sparris som du sjuder några minuter i lättsaltat vatten! 

 

 

 

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp