Färskostbollar med gräslök

Kategori: Inspiration | Skrivet: Jun 03, 2018

Nu blommar alla mina gräslöksplantor med vackra lila blommor. Så den här gången fick de bli både smaksättare och dekoration på mina enkla men goda färskostbollar.

Syrade mejeriprodukter

Färskost kan göras på vilken fil eller naturell yoghurt som helst och tillagas på en höft. Tillsätter man dessutom grädde, crème fraiche eller gräddfil får man en lite krämigare och rundare smak. Den här gången gjorde jag min ost på 1 liter fil och 2 dl grädde. Jag tar det som finns hemma för stunden.

Sjud ostmassan

Rör bara ihop blandningen och sjud på låg värme tills det blir lite grynigt. Jag gissar på att jag avbröt vid ca 50-60 grader. Ju högre temperatur, desto torrare och grynigare blir osten. Det är helt enkelt en smaksak hur man vill ha den. Man kan mäta temperaturen med en kökstermometer och testa sig fram till den perfekta konsistensen eller så chansar man lite. Jag brukar kolla på skeden som jag rör om med. När den ser lite lagom småprickigt ut så avbryter jag. 

Sila av vasslen

Därefter så ska vasslen silas av. Jag använder en tät silduk med ställning som jag placerar på PS största blandskål. Den har perfekt storlek och omkrets. Har du ingen silduk så kan du spänna fast en vanlig kökshandduk över skålen eller lägga duken i ett durkslag. Låt det gärna stå i kylen över natten så att vasslen hinner rinna av ordentligt. 

Smaksätt ostbollarna

Ostmassan smakade jag upp med lite vitlök, salt och fem pepparkorn, rullade till bollar och i nyskuren gräslök och blommor. Men andra bra trädgårdssmaker är alla typer av örter, pepparot eller varför inte inlagd chili om du gillar lite drag och hetta. Recept på chilin hitter du här.

Färskostens hållbarhet

Osten håller sig ca en vecka i kyskåp om du förvarar den i en burk med tätslutande lock och är noga med hygienen.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp