En efterrätt med svenska smaker

Kategori: Inspiration | Skrivet: Jun 11, 2018

Nu börjar allt sätta fart, den ena blomningen avlöser den andra och just nu är flädern som finast. Flädersaft är ju en riktig svensk klassiker men har du provat att fritera blommorna?

Rabarber, fläder och jordgubbar

Finns det något som smakar mer sommar än rabarber, fläder och jordgubbar?! Kan man då få en bättre efterätt i försommartid än med alla dessa smaker på en och samma tallrik? Tveksamt!  Rabarberns syra, jordgubbarnas sötma och fläderns blommiga smak passar så förträffligt bra ihop med varandra att det bara måste vara den optimala kombon. Om man dessutom friterar fläderblommorna så adderas frasighet och de blir nästan som kakor.

Friterade fläderblommor

  • Fläderblommor 
  • 1 dl maizenamjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl kallt bubbelvatten
  • Neutral olja till fritering
  • Florsocker

Gör så här:

  1. Behåll en bit av skaftet på fläderblommorna, klasarna blir lättare att hantera då. Du kan klippa av dem sedan när de är klara.
  2. Blanda ägg, maizena, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Häll i bubbelvatten, lite i taget och vispa till en jämn smet.
  3. Värm olja i en kastrull med höga kanter eller en fritös till ca 180°.
  4. Håll i skaftet och doppa ner blomklasarna i smeten. Lyft upp, skaka lite och låt dem rinna av. De blir som hängiga degklumpar men var inte orolig. Klasarna breder ut sig när du friterar dem. 
  5. Doppa ner blommorna försiktigt i den varma oljan och fritera tills de får en gyllene färg.
  6. Lägg dem på hushållspapper så att överskottsoljan sugs upp och pudra florsocker över klasarna. 

Rabarberglass

  • 300 g rabarber
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl vispgrädde
  • Några droppar röd hushållsfärg, valbart

Gör så här:

  1. Skär rabarbern fint och koka den med (färg), vatten och socker tills det blir som mos.
  2. Kyl ner moset.
  3. Vispa äggulor och socker fluffigt, vänd ner i rabarbermoset.
  4. Vispa grädden lätt och vänd ner i moset.
  5. Kör i glassmaskin eller låt stelna i frysen.

Limemarinerade jordgubbar

  • Jordgubbar
  • 1 lime, rivet skal
  • 2 msk färskpressad limesaft
  • 3-4 msk socker
  • Citronmeliss, finskuren

Gör så här:

  1. Blanda limesaft, skal, citronmeliss och låt stå tills sockret har löst upp sig.
  2. Häll marinaden över rensade jordgubbar och låt stå i rumstemperatur ett par timmar. 
  3. Rör om försiktigt några gånger under tiden.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp