Grillade zucchinirullar med tomatpesto

Kategori: Inspiration | Skrivet: Aug 13, 2018

Nu är det härliga tider! Det är skördetid och dax att ta reda på allt som jag har slitit med för att odla fram. Så nu gäller det att vara lite kreativ och komma på nya sätt att använda alla grönsaker på. De här små rullarna kom till efter att jag hade tagit reda på ett helt gäng med tomater.

Tillagningstips från coachen

Rullarna är superenkla att göra om man vill och lite mer omständiga om man går "all in" och tillagar peston från grunden. Annars så kan man såklart köpa färdig tomatpesto på burk eller pesto rosso som den oftast heter.

Har du grillförbud där du bor så använd en grillpanna eller stekpanna. Det är faktiskt enklare då zucchinin tenderar att fastna på grillgallret.

För att hålla ihop rullarna så knöt jag ihop dem med gräslöksstrån eftersom jag gillar när man kan stoppa in hela munsbiten direkt i munnen utan att behöva bekymra sig om att plocka bort tandpetare eller liknande.

Zucchini = squash = courgette

Kärt barn har många namn. Zucchini, squash och courgette är samma sak. Det är bara språket som skiljer dem åt. Zucchini är Italienska, squash är engelska och courgette är det franska namnet.

Till det här receptet har jag använt en sort som heter Costata 
Romanesco. En ny personlig favorit med en liten smörig och nötig smak. 

Receptet på rullarna är att se som inspiration och är som oftast i mitt kök lillagat på en höft. Det finns därför inga måttanvisningar så du får prova dig fram till den konsistens och smak som du gillar.

Grillade zucchinirullar

  • Zucchini 
  • Olivolja
  • Tomatpesto (se recept nedan)
  • Fetaost
  • Creme fraiche
  • Basilika
  • Salt & svartpeppar
  • Gräslök, hela strån

Gör så här:

  1. Skiva zucchinin på längden med kniv eller en mandolin. 
  2. Pensla skivorna med olja på båda sidorna och salta dem.
  3. Grilla eller stek zucchinin tills de blir mjuka och får lite fin färg.
  4. Blanda ihop en röra med pesto, mosad fetaost, creme fraich och svartpeppar efter tycke och smak.
  5. Bred röran på zucchiniskivorna, strö över strimlad basilika, rulla ihop och knyt om med ett gräslökstrå.

Tomatpesto

  • 100 g torkade tomater (se nedan)
  • 0,5 dl frön eller nötter
  • 1 dl grovriven parmesan
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 10-15 basilikablad
  • 1.5 dl olivolja
  • Salt & peppar
  • Balsamvinäger

Gör så här:

  1. Rosta frön eller nötter i en torr och het stekpanna (jag använde solrosfrön den här gången).
  2. Kör tomaterna, oljan, dina rostade frön eller nötter samt parmesanen i en mixer eller matberedare. 
  3. Tillsätt pressad vitlök och basilikablad och mixa lite till.
  4. Smaka upp med en skvätt balsamvinäger, salt & peppar.

Ugnstorkade tomater

Skölj och halvera tomater, gärna midre varianter som körsbärstomater och lägg dem med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite salt. Kör tomaterna i ugnen på låg temperatur tex 100 grader. Det tar några timmar beroende på din ugn och hur stora och saftiga tomaterna är så ha tålamodGlänta på ugnsluckan ibland och släpp ut den fuktiga luften. Tomaterna ska stå i ugnen tills de inte vätskar längre och ser torra ut. Börjar de se lite brända ut innan dess så sänk värmen. Får de torka för länge eller hårt i ugnen finns risken att sockret i tomaterna bränns, då blir de tråkiga, mörka och hårda. När tomaterna har torkat färdigt ska de vara lite segmjuka.

 

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp